Home

Achtergrond

'Crisis groot gevaar voor ontwikkelingslanden'

De financiële crisis betekent een extra klap voor ontwikkelingslanden.

De crisis kan landen die nog altijd kampen met de sterk gestegen voedsel- en brandstofprijzen op de rand van de afgrond brengen. Dat stelde Wereldbankpresident Robert Zoellick donderdag.

De topman van de ontwikkelingsbank waarschuwde rijke landen aan de vooravond van de jaarvergaderingen van de Wereldbank en zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dan ook de dat zij de ontwikkelingslanden niet uit het oog mogen verliezen. "De financiële crisis mag geen humanitaire crisis worden.''

Zoellick riep vooral de G7-landen, de rijkste industrielanden van de wereld, op hun verplichtingen aan ontwikkelingslanden te voldoen. Zij lopen nog altijd ver achter op de grote beloften die zij in juli 2005 bij hun top in het Schotse Gleneagles deden. "We moeten over de financiële redding heen naar de humanitaire redding kijken. We mogen de allerarmsten niet de hoogste prijs laten betalen. ''

Volgens Zoellick zijn de problemen van de ontwikkelingslanden door de crisis op de financiële markten vergroot van een "dubbel tot een drievoudig gevaar''. Door de kredietcrisis neemt de export van de armste landen af, waardoor investeringen in die landen opdrogen. In combinatie met het internationale gebrek aan krediet zal dit volgens Zoellick vele bedrijven in ontwikkelingslanden de kop kosten.

De hoge prijzen van voedsel en brandstof en de gevolgen van de kredietcrisis zetten de economische groei van de armste landen sterk onder druk. De economen van de Wereldbank verlaagden de verwachting voor de economische groei van ontwikkelingslanden voor volgend jaar dan ook naar 4 procent.

Een half jaar geleden werd nog uitgegaan van een groei van 6,6 procent. "4 procent is nog altijd een redelijke groei, maar de afkoeling zal zo snel gaan dat het zal aanvoelen als een recessie'', waarschuwde Zoellick.

De Wereldbank becijferde daarnaast dat het aantal ondervoede mensen in de wereld door de sterk gestegen grondstofprijzen dit jaar met 44 miljoen toeneemt tot 960 miljoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.