Home

Achtergrond 353 x bekeken 7 reacties

Crisis financiële wereld drukt op varkensmarkt

De varkensmarkten beginnen de gevolgen van de kredietcrisis te voelen. Dat zeggen marktkenners. Sinds begin oktober vertoont de termijnmarkt in Hannover een dalende tendens.

”De varkenshandel met Oost Europa stagneert momenteel”, aldus Jan Bakker van handelshuis De Vries en Westerman. De slechter wordende wisselkoersen in de Oost-Europese landen hebben een negatief effect op de handel. Volgens hem is de bodem in de markt nog niet in zicht.

Bakker vreest dat van de tot voor kort gunstige prognoses voor de varkens- en biggenprijzen voor de eerste helft van volgend jaar niet veel overblijft. ”De productie staat onder druk, maar het zelfde geldt voor de consumptie. Aan de andere kant is er een overvloedige oogst geweest, die er voor zorgt dat de voerprijzen kunnen dalen.”

Ook Mark Logtenberg van de Groene Belangenbehartiger (DGB) in Hardenberg is niet optimistisch over de perspectieven voor volgend voorjaar. ”Het januaricontract op de termijnmarkt van Hannover is in een week gezakt van € 1,60 naar € 1,47. De hele markt dondert in elkaar.” Logtenberg noemt de valutakoersen in Oost Europa en ook de koers van het Britse pond. ”Je ziet verder dat het voor de handel moeilijker wordt handelsrisicoverzekeringen te sluiten. Betalingstermijnen lopen op. Dat maakt de export extra kwetsbaar.”

Logtenberg verwacht pas een kentering in de markt op het moment dat het aanbod te klein wordt voor de vraag. ”Dat moment is nu nog niet aan te geven.” Als positief beschouwt Logtenberg het dat door de huidige situatie productierechten snel goedkoper worden. ”Er gaat een stuk lucht uit die markt.”

Afdelingsdirecteur landbouw Wim Thus van de Rabobank is niet pessimistisch. ”Op de korte termijn zijn er schommelingen, maar op de lange termijn verandert de structuur niet zoveel. We moeten ons ook niet te veel een crisis aan laten praten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Harm, wat een pleidooi om je mestafzet veilig te stellen door mensen stommeling te noemen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als we een paar maand verder zijn weten we of de economie blijft hangen op deze hoogte of dat het verder de afgrond in stort . De verschillende valuta worden telkens gecorrigeerd . Geen wonder dat de handel niet al te gemotiveerd is . Als we weer eventjes verder zijn en beslissingen gemaakt worden die gebaseerd zijn op feiten en niet op geruchten of paniek treedt er vanzelf weer stabiliteit op waarin gehandeld kan worden . Maar of de economie nou goed is of slecht , de mensen blijven eten ! Persoonlijk denk ik dat volgend jaar een best varkensjaar wordt . Ik baseer dat op het feit dat er wereldwijd al meer dan een miljoen zeugen zijn verdwenen waarvan we over een maand of zo het effect gaan merken door een verminderd aanbod . Daarbij als voorzichtige huisvrouwen vier keer per maand wat geld willen besparen door varkensvlees te kopen in plaats van het duurdere rundvlees , ondersteund dat door een sterke vraag de varkensprijs nog meer . En moet je kijken waar de voerprijzen nu zijn . Dat had een jaar geleden ook niemand verwacht . Ook met een lagere varkens prijs zal daarom nog steets een goeie marge worden gehaald . Vooropgesteld dat de economie niet al te veel verder de afgrond in donderd ziet het er voor de varkenshouderij nog steets prima uit .

 • no-profile-image

  Harm

  misschien dat die melkboeren nu eindelijk eens wakker worden en dankbaar zijn met hun melkquotum. Alleen de allergrootste stommelingen zijn voor afschaffing.
  Zien jullie het al voor je, melkprijzen die per week met een cent dalen, in 3 maanden van 50 naar 20 cent per liter. En dat terwijl je net een nieuwe machine hebt gekocht.

 • no-profile-image

  de boer

  Alles in de westerse wereld is met elkaar verweven op de één of andere manier. Dus ook de varkensector zal hiervan de gevolgen ondervinden. Getuigd van weinig inzicht als men zegt varkens vast te houden en geen voer te bestellen. Dit alleen maakt niet of je het hoofd boven water kunt houden. Ook collega boeren aanvallen is geen oplossing en draagt zeker niet bij toch ééndracht. Gewoon rustig de rit uitzitten, goede afspraken maken met de financier om liquiditeitsproblemen te voorkomen. En een boodschapje voor Lies uit Andel; het begrip mega mag je dan wel eens uitleggen. Men heeft vaak geen idee waarover men spreekt. Hoeveel varkens of kippen mogen er per stal dan gehouden worden voor men spreekt over mega?

 • no-profile-image

  Lies

  Betekent dit ook dat we eindelijk mogen lezen dat de megavarkensstallen niet doorgaan? Volhouden mensen...nu zeker het varkensvlees laten staan! Misschien lukt dan door deze crisis wat mensen met gezond verstand niet voor elkaar krijgen; het in rap tempo van (plannen voor) mega varkensstallen.

 • no-profile-image

  boer

  Volkomen met je eens Jan. En dan tegelijkertijd enkele dagen met zijn allen geen voer bestellen. Moet je eens kijken hoe snel de voerprijs zal dalen. Nog een taak voor NVV

 • no-profile-image

  Jan

  Ook in de agrohandel heeft men de kredietcrisis aangegrepen om prijzen te doen dalen. Nu de valutakoersen in het oosten de verkoop bemoeilijken, zal het de aankoop van graan nog goedkoper maken. Gek dat je daar nooit iets van hoort. Het is altijd het verhaal wanneer de veehouder meer moet gaan betalen, of juist moet beuren.
  Misschien moeten de varkensboeren maar eens gezamelijk de varkens 2 weken laten liggen. De meeste hebben die mogelijkheid al vanwege een mogelijke dierziekte uitbraak.
  Taak voor de NVV?
  succes

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.