Home

Achtergrond 187 x bekeken

Cowboys

Toen ik in het jongerenwerk zat, spraken we wel eens met z'n vieren af dat we die avond de grootste branieschopper ziek zouden praten.

Zo gezegd zo gedaan: we maakten dan opmerkingen over hoe ziek hij er wel uit zag en hoe vermoeid hij uit de ogen keek. Voor negen uur was zo iemand dan vertrokken.

Als we dus in Nederland zo doorgaan met de berichtgevingen over de kredietcrisis, volgt er zeker een recessie. Dat is dan een recessie die we ons zelf hebben laten aanpraten. In feite is het dus pure psychologie. Als ik het goed begrijp is de oorzaak van de huidige crisis in wezen niks anders dan een gevolg van uit de hand gelopen hebzucht en falende controle. Dat eerste hoort nu eenmaal bij mensen. Maar het was nog niet bij mij opgekomen dat ik banken en pensioenfondsen tot gokkers en speculanten zou moeten rekenen. Zij wisten het toch altijd zo goed?

Nu de remedie van de overheid. Bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte werd en wordt onmiddellijk driftig gezocht naar de herkomst. En diegenen die niet op een goede wijze hebben gehandeld, worden stevig beboet en in ieder geval niet schadeloos gesteld. Vervolgens worden de besmettelijke haarden geruimd.

De overheid maakt daarbij steevast dezelfde cruciale fout door eerst in de binnenste ring te gaan ruimen waardoor vanuit de buitenste ring de ziekte zich verder kan uitbreiden. Ik zie de overheid bij de aanpak van de financiële crisis eenzelfde cruciale fout maken. Zij verleent krediet aan in nood verkerende instellingen en berekent daarvoor een rentepercentage van 8,5 procent. Dat is hebzucht op een verkeerd moment. Zo werk je als overheid toch zelf de recessie in de hand?

De dierhouderij is vaak verweten dat zij risicovol gedrag vertoont: er zijn teveel dierbewegingen, de sector is niet transparant en de veehouders handelen onverantwoord. Dat wordt ook wel cowboygedrag genoemd. Maar als ik nu kijk naar de handel en wandel in de financiële sector met zijn vele onoverzichtelijke en ondoorzichtige constructies (de zogenaamde spaghettistructuur), dan weet ik wel waar de echte cowboys zitten.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.