Home

Achtergrond 411 x bekeken 6 reacties

'Consumptie en prijzen van vlees zullen stijgen'

De vraag naar producten uit de intensieve veehouderij zal de komende jaren blijven stijgen.

Daarnaast zullen de prijzen voor producten uit de varkens- en pluimveehouderij in de komende tien jaar met 20 tot 30 procent stijgen ten opzichte van de periode 1999 - 2006.

Dat zei Paul Bens, directeur DLV Diergroep tijdens een symposium van For Farmers en ABN Amro over de toekomst van de intensieve veehouderij in Hardenberg. "De komende jaren zal de consumptie van varkens en pluimvee met 2 procent blijven stijgen. Dit geldt voor zowel de wereldmarkt als in Europa."

Bens verwacht dat de lobby om de consumptie van vlees te beperken geen effect zal hebben op de Europese consumptie. "In Nederland heeft het misschien een beperkt effect, maar Europa-breed blijft de consumptie toenemen. Met name in Oost-Europa."

Bens verwacht dat de productie vanuit de intensieve veehouderij gelijk zal blijven stijgen met de toenemende vraag. "Maar door de grotere vraag vanuit China zorgt voor meer ruimte op de wereldmarkt, waardoor er minder druk komt op de Europese markt."

De directeur verwacht dat de opbrengstprijs de komende jaren 20 tot 30 procent zal stijgen. "Hier moet ook gezegd worden dat de kostprijs de afgelopen drie jaar met 30 procent is gestegen. Ook dit jaar zie je goede opbrengstprijzen, maar slechte rendementen door de hoge kostprijs. De komende jaren zullen er meer fluctuaties komen in de kostprijs, maar de opbrengstprijzen zullen de kostprijs beter gaan volgen."

Bens ziet de schaalvergroting ongeremd door gaan. "Het aantal bedrijven zal halveren tot 2020, maar de blijvers zullen aanzienlijk groeien. Dit moet vooral gebeuren op de bestaande locaties. Ik heb weinig vertrouwen in het bouwen van nieuwe bedrijven, omdat hier teveel weerstand tegen is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Hij neemt zeker een voorschot op hoge voerprijzen. Hou het gepeupel rustig zal hem wel ingefluisterd zijn.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Moet natuurlijk 2 Euro per kilo zijn in onderstaande reactie!!

 • no-profile-image

  kenner

  jaja , hopelijk klopt dit verhaal , maar deze week gaan de varkens nog eerst eens goed de dieperik in

  Er is al zoveel voorspeld , feit is dat je droge boterhammen mag eten door varkens te houden

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Wat zegt Bens nou eigenlijk? We gaan 20 tot 30 % meer verdienen terwijl onze kostprijs met 30 % is gestegen. Dat maakt nog geen winst! Dus gaan we uitbreiden omdat de marges kleiner worden en we houden dus de druk op de ketel als het gaat om het aanbod t.o.v. de vraag. M.a.w. er veranderd niets! Trouwens neemt Bens met zijn stelling al behoorlijk wat gas terug. Heeft hij ons niet 60 Euro per big en 3 Euro per kilo beloofd enige tijd geleden? Dat gold dan wel alleen voor volgend jaar, maar toch.

 • no-profile-image

  pierre

  Deze man beweert dat de consumptie toe gaat nemen terwijl volgens cijfers, de consumptie in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk alweer met 3 % is afgenomen.
  Het verhaal van deze mijnheer heeft dus weer een hoog bullshit gehalte.

 • no-profile-image

  roeltje

  eindelijk iemand die ons eens wat hogere prijzen gunt. beter als dat geouwehoer van de firma deVries en Westerman die enkel de marges van de rest in de keten verdedigen. En als Bens geen gelijk krijgt kunnen de advieskosten van DLV toch gelijk omlaag

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.