Home

Achtergrond 307 x bekeken 2 reacties

'Consument maakt transgeen voedsel niets uit'

Consumenten hebben er geen problemen mee voedsel te kopen dat genetisch versleuteld is.

Dat is de conclusie van een groot Europees onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd door de Technische Universiteit (TU) Delft.

Tweederde van de Nederlandse consumenten werpt geen enkele blik op het etiket van eten om te controleren of het genetisch veranderd is. Alleen een kleine minderheid controleert de aankopen in de supermarkt. In de rest van de onderzochte landen reageren burgers net zo stoïcijns op transgeen voedsel, vooral slaolie en margarine.

"Wat deze studie aantoont is dat, wat mensen ook zeggen in opiniepeilingen, de meesten niet bewust transgeen voedingsmiddelen negeren in de supermarkt'', reageerde projectleider professor Vivian Moses van het Londense Kings College. Het onderzoek duurde twee jaar duurde en vond plaats in tien Europese landen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) liet vandaag weten blij te zijn met het onderzoek. "Het toont aan dat de consument zich rationeel toont en niet bang laat maken door emotionele discussies van de fanatieke tegenstanders'', aldus het CBL.

Volgens Greenpeace weten consumenten niet altijd of ze transgeen voedsel kopen. Op melk of vlees staat niet dat dieren transgeen voer hebben gekregen, weet Greenpeace. "En dat terwijl 90 procent van het veevoer is gemanipuleerd.'' Uit Europees onderzoek zou volgens de milieuorganisatie blijken dat 58 procent van de Europeanen tegen genetisch veranderd voedsel is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rinie

  Wat een bizarre conclusie trekt het CBL! Het getuigt eerder van fanatisme en emotionaliteit van de kant van het CBL dat zij tegenstanders van genetisch manipuleren van gewassen zo neer zet. CBL weet net zo goed als ik dat consumenten vaak niet weten hoe het echt zit met het genetisch manipuleren van gewassen, dat genetisch manipuleren alleen voor de korte termijn verbetering oplevert, en dus geen werkelijke verbetering, dat het al helemaal het hongerprobleem in de wereld niet oplost en dat, eenmaal in gang gezet, het een onomkeerbaar proces is, waarbij niemand, helemaal niemand, weet wat de gevolgen zijn op de lange termijn. Voor mens, dier en milieu. Slechts een ding is wel heel duidelijk: Monsanto vult er haar dikke portemonnee mee!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Rinnie,

  Is het zelde wat Wakker Dier en Varken in Nood enz. doen, dus wat de een doet mag de andere ook. Waarbij het CBL toch wel een instituut is waar ik respect naar uitgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.