Home

Achtergrond

Concurrentiepositie Nederland verbetert

De concurrentiepositie van Nederland is dit jaar verbeterd, mede dankzij de situatie op de arbeidsmarkt en de geavanceerdheid van de technologie.

Dat heeft de Erasmus Universiteit donderdag bekendgemaakt. De universiteit werkt samen met het Wereld Economisch Forum (WEF), dat jaarlijks een overzicht maakt van de concurrentiepositie van landen. Nederland stijgt dit jaar naar de achtste plaats van de tiende vorig jaar. In de jaren 2000 en 2001 stond Nederland op respectievelijk de vierde en de achtste plaats om daarna uit de top tien te vallen.

Nederland voert de ranglijst aan als het gaat om technologische geavanceerdheid. Daarbij gaat het vooral om het hoge aantal en het veelvuldige gebruik van pc's, internet, mobiele telefonie en breedbandtechnologie en de beschikbaarheid van de nieuwste technologieën.

Ook scoort Nederland hoog op flexibiliteit en efficiency van de arbeidsmarkt. In vergelijking met vele andere Europese landen kent ons land volgens de onderzoekers een relatief efficiënt gebruik van talent op de arbeidsmarkt.

Innovatie blijft het grootste zorgpunt in Nederland. Ondanks de aanwezigheid van de nieuwste technologiën en toegenomen onderzoeksuitgaven, weten bedrijven dit nog onvoldoende om te zetten in nieuwe producten en diensten. De grootste knelpunten daarbij zijn het gebrek aan goed opgeleide werknemers en het conservatieve overheidsbeleid als het gaat om de aanschaf van nieuwe technologische producten.

De mondiale ranglijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, maar volgens het WEF is die positie niet langer stabiel als gevolg van de kredietcrisis en het kwetsbare macro-economische beleid. De andere landen die beter scoren dan Nederland zijn respectievelijk Zwitserland, Denemarken, Zweden, Singapore, Finland en Duitsland. Twee andere economische grootmachten in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, staan respectievelijk op de twaalfde en zestiende plaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.