Home

Achtergrond 324 x bekeken 10 reacties

Commissie-Nijpels blijft bij ontpoldering Hedwigepolder

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is verreweg de beste oplossing voor het herstel van de getijdenatuur bij de Westerschelde.

Dat concludeert een commissie onder leiding van VVD-prominent Ed Nijpels. Minister Gerda Verburg (LNV) had de commissie ingesteld om met mogelijke alternatieven te komen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder, omdat daartegen veel verzet bestaat in Zeeland, niet in het minst van de agrarische sector. De polder (300 hectare) is goede landbouwgrond.

De commissie heeft 78 alternatieven ontvangen. Daarvan bleken 15 op voorhand niet te voldoen. De overige 63 zijn bekeken op de bijdrage aan de natuur, draagvlak, kosten en realisatietijd. Vijf alternatieven zijn kansrijk, aldus de commissie:

- ontpoldering van de Zimmermanpolder en een deel van de Fredericapolder (ten noorden van de Westerschelde). Kosten: 120 miljoen euro
- gecontroleerd toelaten van het getij in de Zimmmermanpolder en de Fredricapolder, met instandhouding van de dijken. Kosten: 250 miljoen euro
- ontpoldering van de Molen- en Perkpolder, ook in Zeeuws-Vlaanderen, met aanvullende maatregelen voor herstel van binnendijkse kreekjes. Kosten: 120 miljoen euro
- meerdere kleine ontpolderingen langs Westerschelde plus maatregelen voor kreekherstel. Kosten: 130 miljoen euro
- gecontroleerd toelaten van het getij op vijf plaatsen langs Westerschelde, met op acht plaatsen maatregelen voor kreekherstel. Kosten: 270 miljoen euro

De voorgenomen ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder (kosten: 80 miljoen euro) is verreweg de beste oplossing, aldus Nijpels, omdat die de Nederlandse belastingbetaler niets kost: Vlaanderen draait volgens gemaakte afspraken op voor de kosten.

De ontpoldering van de Hedwigepolder staat expliciet in het Scheldeverdrag met Vlaanderen. Dat verdrag moet worden opengebroken als voor een andere oplossing wordt gekozen. De commissie gaat ervan uit dat Vlaanderen de kosten van alternatieven niet wil dragen.

Het afgraven van het Land van Saeftinghe, het alternatief van enkele Zeeuwse organisaties en ook de ZLTO, is ook door Nijpels beoordeeld. Deze oplossing levert geen duurzame bijdrage aan het natuurherstel.

De Commissie-Nijpels pleit voor het instellen van een Westerscheldefonds. Een deel van de uitgespaarde kosten door de keuze voor de Hedwigepolder kan zo worden teruggesluisd naar Zeeland, onder meer naar structuurversterking voor de landbouw.

Lees ook Koppejan (CDA): Vlaanderen moet ook meebetalen aan alternatieven

Lees ook Verburg komt snel met voorstel Schelde

Lees ook Nijpels: "Geef Zeeuwen snel duidelijkheid"

Lees ook Heijkoop: pachters beste af bij snelle onteigening Hedwigepolder

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antoine van Damme

  Ik wil even laten weten dat natuurcompensatie bij uitdieping van de westerschelde niet is overeengekomen met Vlaanderen. Het is eigenlijk beslist door de natuurorganisaties.
  Hier waar ik woon is ook een natuurgebiedje van 17 hectare teruggegeven aan het water. Het ligt er nu bijna 3 jaar. De laatste keer dat ik er langs kwam zaten er 10 vogels. 7 meeuwen en 3 meerkoetjes. Hoe kun je nu een natuurgebied maken onder de rook van Antwerpen !
  Ook dit gebied zal er troosteloos bij komen te liggen en het zal weggegooid geld blijken te zijn. Vele miljarden euro's verdwijnen omwille van de natuur. De enige die er zich tegoed aan doen zijn degene die het aanleggen. Het is tijd om op te komen tegen de GROENE LEUGEN.

 • no-profile-image

  Hajo

  wacht maar totdat ze Nijpels z'n achtertuintje onder water willen zetten.
  Waarom moeten wij bloeden voor de antwerpse haven baronnen?
  Zeker vriendjes?

 • no-profile-image

  gert

  de commissie had 78 alternatieven bekeken,geloof je dat echt,dat hebben ze een stel studenten laten doen net als bij Natura 2000,alles was al lang besloten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De tactiek van de natuur-elite is dat ze telkens een stuk landbouw inpikken. Het wordt tijd dat het LTO op gaat staan. Overal in Nederland ontstaan telkens nieuwe projecten en het eind is nog lang niet inzicht.
  Het wordt ook tijd dat de gemeenten hierover meer gaan communiceren. Zij moet hun plaatselijke bevolking steeds meer gaan beschermen tegen de Haagse arrogantie.

 • no-profile-image

  Johan

  ??herstel van de getijdenatuur bij de Westerschelde?? Van wie moet dat eigenlijk? Wat, wie of hoe heeft iemand daar voordeel bij? Moeten we ook de getijdenatuur herstellen in het IJsselmeer, Lauwersmeer of het IJ bij Amsterdam? Welke intrigerende machinaties zitten hier achter? Of is het dezelfde gesubsidieerde lobby die de kokkel en mosselvisserij omzeep helpt, Die nerstsenfokken wil verbieden en de bollenteelt onmogelijk wil maken? Een soort links-stadse lobby die iedereen die op een eerlijke manier zijn brood verdient het werken onmogelijk wil maken?

 • no-profile-image

  Harm

  zo komen we snel aan 3% landbouwgrond aan natuur. Ik ben van mening dat ook de Haarlemmermeerpolder terug moet naar de natuur. Gewoon weer onder water zetten.

 • no-profile-image

  theo

  is die vent van de pot gerukt
  is toch vvd'er?

  laat de belgen zelf hun land onderlopen. nederland gooit al veel te veel goede landbouwgrond naar de kloten aan natuur ehs en weet ik het wat.
  pvdd gl sp lachende derden

 • no-profile-image

  Lies

  O Nederland .O NEDERLAND.
  WAT IS ONS VOLK TOCH DOM.
  Geef alle landbouw grond maar aan de zee,nog meer mensen per m2.en straks niets te eten.
  Moeten onze klein kinderen verhongeren??

 • no-profile-image

  boer bart

  dit betekent weer 3000 ha oerwoud kappen want voedsel voor de mens zal er moeten zijn. maar dat oerwoud is de ver van mijn bed verhaal.

 • no-profile-image

  Kees

  In belgie ligt veel meer grond van slechte kwaliteit waar beter natuur van kunnen maken !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.