Home

Achtergrond 217 x bekeken 3 reacties

Charme-offensief

Het advies van de commissie van Ed Nijpels laat er geen misverstand over bestaan: ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is verreweg de beste optie voor natuurherstel. Bijna niemand die Nijpels’ verhaal heeft aangehoord, twijfelde aan zijn gelijk. Heel handig verlichtte Nijpels de voor Zeeuwen bijna onverteerbare boodschap met enkele persoonlijke anekdotes.

Maar hoe overtuigend zijn verhaal ook was, er valt wel degelijk een en ander op af te dingen. Nijpels beoordeelde de alternatieven op een aantal criteria, waarvan de belangrijkste het effect op de natuur is. En laat nu dat juist het punt zijn, waar hij zich erg gemakkelijk van af heeft gemaakt. De commissie baseerde zich op een rapport, waarvan de schrijvers zelf zeggen dat het onvolledig is.

De vraag is waarom de oud-bewindsman zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. Een mogelijke conclusie is dat een andere uitkomst dan die er nu ligt het kabinet zeer onwelgevallig zou zijn geweest. De ontpoldering maakt deel uit van afspraken met België en als die geschonden worden, dient er opnieuw te worden onderhandeld. Bovendien zijn alle alternatieven duurder. Het heeft er daarom de schijn van de Nijpels een politiek rapport heeft geschreven. Toch zal dit de tegenstanders weinig helpen. Met dit advies, volledig of niet, is de ruimte voor oppositie wel heel klein geworden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  het was geen vrijblijvende opdracht,het was een opdracht met een stille wenk,ook Jan Heijkoop stelde zich welwillend op

 • no-profile-image

  ff nadenken

  En waarschijnlijk is de eigenaar van de polder een goed lobbyende aristocraat of verzekeringsmtschappij die mooi de verdubbelaar inzet..........
  Wie is die eigenaar weet iemand dat en wat wordt er voor de poldergrond vergoed? En waarom hoor je daar niets over?

 • no-profile-image

  twijfelaannijpel

  Deze kwal, Nijpels genaamd wringt zich overal tussen om zijn luxe levensstijl te kunnen handhaven... milieu is maar goed voor enkelen...lieden als Nijpels die er lekker van snoepen

Of registreer je om te kunnen reageren.