Home

Achtergrond 198 x bekeken 3 reacties

CLM: rampenscenario middelenrichtlijn is onzin

De EU-verordening voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen doet mogelijk pijn, maar de desastreuze gevolgen die Wageningen UR (WUR) voorspiegelt blijven uit. Dat zeggen woordvoerders van CLM en Milieudefensie.

Onderzoekers van WUR berekenden onlangs in opdracht van LTO de gevolgen van de nieuwe Europese verordening voor gewasbeschermingsmiddelen. In het ergste scenario verdwijnen volgens LTO 114 van de ruim 200 stoffen die nu in Nederland worden gebruikt.

De teelt van diverse bloemen, maar ook zaaiuien, tomaten en komkommers, zou nauwelijks meer rendabel zijn wanneer de verordening in 2013 in werking treedt. Ook de teelt van suikerbieten en aardappelen wordt bemoeilijkt. Onzin, stelt Wouter van Eck van Milieudefensie: ”De Britse overheidsinstantie die gaat over bestrijdingsmiddelen, zegt dat het om hooguit 62 stoffen gaat. Er zijn bovendien al betere alternatieven voor handen en een ruime overgangsperiode van tien jaar. Het instituut heeft zich laten gebruiken voor platte pleitbezorging voor opdrachtgever LTO.”

Ook volgens CLM-deskundige Peter Leendertse wordt de soep vermoedelijk niet zo heet gegeten. ”In een enigszins aangepast voorstel zie ik voldoende mogelijkheden en tijd om alternatieve middelen te vinden. Wageningse onderzoekers hebben met een smalle blik gekeken naar de chemische kant, en de biologische middelen en preventieve mogelijkheden weinig aandacht gegeven.”

Leendertse noemt onder meer de opkomst van UV-licht, waarvan de werking onderzocht wordt en nu in de glastuinbouw al goede ervaringen mee zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spuitendeboer

  is nu de gehele landbouw in de eu afhankelijk van een paar gesubsidieerde milieu friekjes.diep triest dat het zo ver is gekomen.snel imigreren denk ik.

 • no-profile-image

  ko

  het is toch van de zotte dat nederland wordt geregeerd door een stelletje halve zolen van de millieunaffia voor dat kaliber gasten moest Hitler maar een tijdje terugkomen dan waren we verlost van dat spul

 • no-profile-image

  Van de Feiten

  Ja zulke domme boeren als jullie kunnen maar beter emigreren. Lekkere reclame maken jullie voor de akkerbouw, met zulke praat. Probeer eens in fatsoenlijke taal de argumenten tegen de milieu-activisten op een rijtje te zetten!

Of registreer je om te kunnen reageren.