Home

Achtergrond 1 reactie

CDA trekt foute conclusies uit landbouwplan VVD

CDA'ers Joop Atsma en Esther de Lange zitten ernaast met hun conclusies uit het conceptprogramma van de VVD over het Europese landbouwbeleid, zeggen Janneke Snijder en Jan Mulder van de VVD. De partij wil dat beleid beslist niet opheffen.

Interessant was de reactie van 21 september op deze plek van Esther de Lange en Joop Atsma op het conceptprogramma van de VVD voor de verkiezingen van het Europees Parlement. In de afdelingen van de VVD vindt op het ogenblik een levendige discussie plaats over dit conceptprogramma. Maar uiteraard is een bijdrage daaraan van niet-leden van de VVD ook welkom.

De CDA'ers doen daarbij helaas wel hun best alvast verkeerde conclusies te trekken uit deze concepttekst. Het CDA concludeert ten onrechte dat de VVD het Europese landbouwbeleid in zijn geheel wil afschaffen. Het conceptprogramma pleit immers voor het behoud van Europa als marktmeester op de agrarische markten. Het genoemde decentraliseren van het Europese landbouwbeleid, slaat op het plattelandsbeleid en dat geeft de concepttekst ook duidelijk aan.

De CDA-vertegenwoordigers zijn verder volstrekt onduidelijk over hun standpunt rond de cofinanciering van de directe inkomensondersteuning door de lidstaten. De Lange en Atsma keren zich tegen dit concept, terwijl in het verkiezingsprogramma van het CDA voor de laatste Tweede Kamer-verkiezingen stond dat het CDA voor cofinanciering is.


Het is één ding om het conceptprogramma van een andere politieke partij aan te vallen, erger is dat het CDA haar eigen officiële verkiezingsprogramma kort na de verkiezingen alweer naar de prullenbak verwijst. CDA-minister Verburg concludeert in haar houtskoolschets voor het Europees landbouwbeleid dat een vorm van cofinanciering voor de hand ligt. Wat wil het CDA nu? De VVD blijft in ieder geval warm voorstander van verplichte cofinanciering.

Daarnaast zet Verburg in haar visie een streep door de inkomensondersteuning en pleit voor beloning van bovenwettelijke maatregelen en het actief zekerstellen van een basiskwaliteit in maatschappelijk waardevolle gebieden. De VVD pleit ook voor een nieuw instrumentarium voor steunmaatregelen in het Europese landbouwbeleid, alleen lijken wij het niet geheel eens over hoe dit er uit moet zien.

De VVD wil namelijk ook dat boeren worden gecompenseerd voor het naleven van strenge Europese regelgeving rond milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn. De VVD heeft al voorstellen ingediend in het Europees Parlement voor een studie naar de ontwikkeling van het benodigde instrumentarium. Een geluk voor de kiezer, er valt duidelijk weer iets te kiezen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    CDA is net als het weer ,veranderlijk en onvoorspelbaar

Of registreer je om te kunnen reageren.