Home

Achtergrond 181 x bekeken

CDA tegen Afrikafonds van 1 miljard euro

Het CDA stemt vandaag in het Europees Parlement tegen een fonds van 1 miljard euro voor arme boeren in Afrika.

Het huidige voorstel van de Europese Commissie is volgens CDA-leidster Maria Martens onaanvaardbaar, omdat het niet aan EU-afspraken voldoet.

De Europese Commissie wil met de 1 miljard euro tegemoet komen aan de hoge voedselprijzen. De commissie wil het geld halen uit overtollige landbouwsubsidies. Maar het overgebleven geld moet echter terug naar de EU-landen zelf, stelt Martens maandag op grond van EU-afspraken. Ze is wel voor gecoördineerde hulp aan arme landen, maar niet op deze manier.

PvdA-Europarlementslid Thijs Berman kan de tegenstand niet begrijpen. "Iedereen die die fonds nu afwijst, heeft niet de politieke wil om een echte stap te zetten tegen de voedselproblemen in arme landen'', zei Berman, een van de bedenkers van het fonds.

Het fonds moet Afrikaanse boeren eenmalig zaden en kunstmest geven, zodat de oogsten toenemen. Dat kan helpen tegen de honger door de duurdere voeding. "De voedselcrisis is niet voorbij. Dit fonds is maar een fooi vergeleken met al het geld voor de kredietcrisis.''

Berman verwacht dat een meerderheid van de parlementscommissie ontwikkelingssamenwerking dinsdag wel instemt met het fonds. Maar CDA'ster Maria Martens verwacht dat het voltallige parlement het voorstel later alsnog zal verwerpen. "Bij de EU-landen is ook verzet. Oostbloklanden willen het overgebleven landbouwgeld voor zichzelf houden. En landen die al veel ontwikkelingshulp geven, hebben ook bezwaren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.