Home

Achtergrond 326 x bekeken

CBS: iets meer consumptieaardappelen

De Nederlandse akkerbouwers produceren dit jaar 3.622.117 ton consumptieaardappelen.

Dat is 0,5 procent meer dan vorig jaar van de akkers is gehaald. Volgens de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het areaal gekrompen. Op zand en veen staat 19.332 hectare consumptieaardappelen. Dat is 2,5 procent minder dan vorig jaar. Op de kleigronden is dit jaar 50.263 hectare consumptieaardappelen geteeld. Dat is een daling van 5,9 procent.

De hectareopbrengst op zand en veen is door het weer gedaald van 52,0 ton naar 50,6 ton dit jaar. De opbrengst op kleigrond stijgt juist van 49,1 ton naar 52,6 ton.

De CBS-oogstraming komt niet als een verrassing, zegt Meeuw de Bruyne, voorzitter van de handelscommissie van de Verenigde Telers Akkerbouw. “Uit onze proefrooiingen bleek dat de opbrengst gemiddeld uitkomt op 58 ton per hectare. Vermenigvuldigd met het areaal dat dit voorjaar is gepoot kwamen we op een totale opbrengst die vergelijkbaar is met vorig jaar.”

Ook bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond ging uit van een vergelijkbare opbrengst. “De Europese organisatie van aardappeltelers NEPG heeft geschat dat de Duitse productie ook iets stijgt. In België en Frankrijk valt de productie lager uit. Voor heel Noordwest-Europa valt de productie ongeveer 4 procent lager uit.”

Op basis daarvan gaat de NEPG er vanuit dat de prijs voor consumptieaardappelen voor de verwerkende industrie dit seizoen boven de 10 euro per 100 kilo blijft. Van der Heide: “Dat is nog altijd onder de kostprijs.”

Volgens Han van den Hoek, directeur Grondstofzaken bij McCain, heeft de hogere hectare-opbrengst de areaalkrimp gecompenseerd in Nederland. “Frankrijk en België produceren minder. De prijsindicatie van de NEPG is geen slechte inschatting.”

Of registreer je om te kunnen reageren.