Home

Achtergrond 19 reacties

CBL blij met elke manier om castreren te stoppen

Marc Jansen van het supermarktkoepel CBL is verbaasd over de reactie van Vion op zijn opmerking over berengeurdetectie.

Vion voelt zich onheus bejegend, omdat Jansen zich afvraagt waarom Vion geen systeem tegen berengeur kan ontwikkelen en het Duitse Tönnies wel.

Volgens Jansen streven zowel Vion als het CBL naar hetzelfde doel. "We willen allemaal zo snel mogelijk vlees van ongecastreerde varkens. Ook al is dat middels een eindoplossing. Als de sector een efficiëntere oplossing wil vinden via de fokkerij en voeding, moet ze dat zelf weten."

Jansen wil dat ook het ministerie zich met het probleem bemoeit. "We hopen dat LNV kan ingrijpen om het probleem op te lossen. Tot die tijd houden wij vast aan het verdrag van Noordwijk."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Wim de vrijgezel.Mijn internet lag er een tijdje uit.Ik sla achterover van wat ik lees.Heb je cabin fever mischien omdat jij zo nadrukkelijk de confrontatie zoekt.Ik denk dat de bekende nederlander"status"je een beetje over het hoofd aan het groeien is.Zo'n mes in de rug leugen over het antibiotica gebruik in de varkenshouderij kun je verwachten van Wakker Dier.Een dergelijke botte beschuldiging had ik van een colega veehouder echter niet verwacht.Zandbergen,mischien is het een goed idee dat je je eerst van de feiten op de hoogte steld alvorens je de klep open doet.

 • no-profile-image

  boer

  Nu moet je eens goed luisteren snotaapje van een vrijgezel. Je mag van me zeggen wat je wilt, maar dat je mij (de varkenssector) beticht van knoeien gaat echt te ver. De varkenshouderij DOET tenminste wat aan de antibiatica. Ook het castratie verhaal is opgepakt. Tevens is de varkenshouderij de enige sector die het NH3 probleem heeft opgelost. Al die dingen hebben enorme investeringen gekost en dat terwijl deze sector geen enkele euro aan subsiedie krijgt, dit in tegenstelling tot de rundveesecor. Laat ons onze problemen maar oplossen dan lossen jullie je eigen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Over gemiste kansen gesproken. De varkenshouder heeft een foutief beleid. Om de varkens onvriendelijk houderij weg te moffelen gaan ze maar over tot castreren. Heb jij weleens gemerkt dat we in Nederland bezig zijn met stieren castreren? Niet nodig. Kwestie van je zaken in orde hebben.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wordt mijn leven lang al voor snotaap aangezien, maar ik voer mijn dieren tenminste geen antibiotica. En wat de NH3 probleem betreft, er is geen NH3 probleem, maar een N uit dierlijke mest te kort. Door de derogatie is het te kort alleen maar toegenomen. Maar dat had Cees wel door maar wil niet toe geven dat hij fout bezig is. Vandaar al dat gekaffer op wie het wel goed probeert te doen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Cees ik zal het nog een keer uitleggen. Bij varkensvoer wordt standaard antibiotica toe gevoegd, vandaar dat jij antibiotica voer. Vraag maar na bij je voer leverancier. En een botte idiote kop Cees zag die toen je in de spiegel keek? Volgens de artsen in het umc is mijn hoofd goed.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik als varkenshouder vraag me af of sukkels als die Marc Jansen wel doorhebben wat ze de varkens daarmee aandoen.Iedereen valt over elkaar heen om er maar zo "politiek correct"mogelijk uit te zien voor de ander.Castreren uit de losse hand is een ingreep die tussen de 5 en 10 seconden duurt.Tegenwoordig moet een big eerst eerst een tijd doodsangsten uitstaan op kop in een pijp voor de verdoving voordat hij hetzelfde lot ondergaat.En als het big daarna bijkomt is de pijn er nog steets.Nu doe we er nog een schepje bovenop en stoppen helemaal met castreren want dat is nog veeeeeel diervriendelijker.Fout!Nu sla je de plank nog verder mis dan met het verdoofd castreren.Als ik in mijn eigen stal kijk naar de schade en het leed dat veroorzaakt wordt door gemiste breuken en binnenberen,moet ik er niet aan denken om er een hele stal vol beren te hebben.Je moet dan de hele dag een koptelefoon op tegen het aanhoudende oorverdovende geschreeuw van alle slachtoffers.Niet castreren is de grootste klotestreek die je het varken en de boer kunt aandoen.lHet is een typische oplossing van iemand die van varkens geen verstand heeft.Ik ben er vierkant op tegen dat de psyche van een handvol mensen die er geen verstand van hebben bevredigd moet worden ten koste van het varken en de boer.Sperma sexen zie ik wel wat in.Als er alleen geltjes geboren worden is het probleem opgelost.Hou asjeblieft de bek dicht over dat schijnheilige "welzijns" gelul als je er geen verstand van hebt.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Klopt boer knap ver weg. Daarom ben ik ook blij dat er domme boeren als Cees zijn. Die hebben het nog niet door dat in Nederland de varkenshouderij wordt aangepakt. Denk maar aan dingen als een enorm antibiotica gebruik, castreren een enorm negatief kijk oplevert, terwijl de houderij om willen van het geld met zulke dingen door blijven gaan(lees knoeien). De runderen komen vanzelf aan de beurt. Onthoornen gebeurt nog steeds,kost geld en moeite. Maar hoornloosvee gebruiken? Nee. Stel je voor dat er gezondere dieren zult hebben? Geen veearts meer nodig, en, wat de Nederlander erger vind, je komt dan al gauw bij het moment van geld overhouden zodat je ook belasting betalen mag.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is geen kwestie van wie houd wie voor de gek. Het is hoe kun je de Nederlandse boer pesten? Als slachterijen hadden gewild was het castereren allang voorbij. Maar zolang het castereren geld opbrengt bij de slachterijen gebeurt er niets. Daar houden ze niet van om hun eigen rotzooi te verwerken.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Boer knap ver weg je zou eens moeten weten wat ik allemaal te horen krijg. Heb tenminste nog een excuus voor mijn gedrag, namelijk in de afgelopen 7 jaar meer dan 20 keer in het ziekenhuis gelegen, de artsen hebben nog niet gevonden wat ik mankeer. Wat voor excuus heb jij voor jou gedrag?

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Tja boer knap ver weg, je bent inderdaad knap ver weg. Je weet allang niet meer hoe het in Nederland aan toe gaat. We leven hier niet in een ossentijdperk, een beetje bij de tijd ki slaat je ongeveer dood als je geen gesekstsperma afneem. Nu de varkenshouderij nog.

 • no-profile-image

  Boer

  Wim,Ik heb grote bewondering voor de boeren in nederland.Ik zou het niet kunnen.Iedereen kijkt over je schouder mee en hebben comentaar op alles wat je doet.Overal heb je vergunningen voor nodig of je moet er cursussen voor volgen.Je kunt het nog zo goed proberen te doen,het is nooit goed genoeg.Om moeddeloos van te worden.Ik kan je vertellen Wim dat als ik boer was in nederland zou ik me ook als die 50 pk trekker voelen.Depressief,een gevoel van onmacht doordat je moet investeren voor door de overheid uit de duim gezogen problemen zoals zure regen ammoniak en fijnstof.Ik ben in Nederland nooit boer geweest en zou het er ook niet willen zijn.Ik heb echter een immense hoeveelheid respect voor de nederlandse boer dat ze ondanks alles wat ze naar zich toegeslingerd krijgen elke dag een reden vinden om het bed uit te komen.Ik heb niets te maken met ammoniak fijnstof zure regen Groen label stallen en al die andere dingen.En als me vandaag te binnen schiet dat ik een grotere werkplaats wil begin ik morgen met bouwen en ook presies zoals ik het in gedachten heb.Vergeleken met jullie is mijn leven rustig en ongecompliceerd.Wim,stress en piekkeren kunnen je ook ziek maken en beroven van je energie.De groeten,beterschap en doe het rustig aan.

 • no-profile-image

  boer

  Dom dom dom we wisten het allang, maar vrijgezel bevestigd zijn status hier weer. Ongehoort zon beschuldiging terwijl het standaard licht doseren met antibiotica al jaren lang verboden is. Iedereen weet dat, dat behalve vrijgezel natuurlijk. Onder welke steen leef jij eigenlijk. Niet te begrijpen dat iemand uit de agrarische sector zulke beschuldigingen uit ! Van dierterroristen verwacht ik zoiets, maar van jou... Ik zegt toch ook niet tegen jou dat de kalfjes weggerukt worden bij hun geboorte en later onder erbarmelijke onstandigheden tot vlees worden gemaakt met heel veel antibiotica en diermeel in het voer waardoor ze achter elkaar dood gaat van de bse. Ik discuseer niet meer met zulke achterlijke mensen. Geen wonder dat je nog vrijgezel bent, niemand vind jou intressant met zulk gedrag. Voor mijn einde discussie !

 • no-profile-image

  Boer

  Presies vrijgezel.Omdat bij jullie alle mestvee binnen staat is het simpel om er wat draden overheen te trekken.Ook passen stieren beter in het Europese plaatje omdat er minder intramusculair vet in zit.In ossen zit meer vet.Ik kom ook uit nederland en ik weet dat de consument er op staat dat rundvlees zo mager is dat het piepgeluiden maakt als je er doorheen snijdt.Je weet dat je topkwaliteit rundvlees op je bord hebt liggen als de hond van elende onder de bank probeerd te kruipen.Europa is daarom de ideale markt voor het tot waarde brengen van afgemolken holsteins.Noord Amerika is een andere markt.Het is belangrijk dat er voldoende vet in het vlees zit dat het vlees goed klaar te maken is op de BBQ.Vet geeft meer smaak aan het vlees en maakt het malser.Goed rundvlees is zo mals dat je het kunt snijden met je vork.Amerikanen geven daarom de voorkeur aan een Angus type dier.Een ander voorbeeld is spek.In Europa kun je het aan de straatstenen niet kwijt en in Noord Amerika is het het duurste van het varken.Genoeg geluld.We praten over het bedienen van markten en waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn.Welzijn is heel belangrijk.Ik denk dat in de varkenshouderij gesext sperma het antwoord is.

 • no-profile-image

  boer

  Hoe haal jij het in je botte idiote kop om te menen dat ik antibiotica voer aan mijn dieren ?? Waarop baseer jij dat ???

 • no-profile-image

  Boer

  Je hebt gelijk wim, Dat het holstein vlees zo hard piept tijdens het snijden dat de hond onder de bank probeerd te kruipen is inderdaad wat aan de sterke kant.daarvoor mijn oprechte excuses.Hoe bedoel je de artsen hebben nog niet gevonden wat jou mankeerd? Bedoel je dat er van jouw V8 maar vier cilinders een vonkje krijgen?Of dat je ze allemaal wel op een rijtje hebt maar dat ze in ploegendienst werken?Of zijn de lampen aan maar er is niemand thuis? Hoe moet ik dat zien?

 • no-profile-image

  Boer

  Vrijgezel,jij hebt het mis.Ik vind dat als je voor welzijn gaat dan moet daar ook ECHT voor gegaan worden.Nu zijn er wat mensen die bezwaar hebben tegen castreren en publiek gaan die gelijk tegemoet gekomen moeten worden met een middel dat erger is dan de kwaal in de hoop dat die mensen zo tevredengesteld worden en hun bek dicht houden.Dan heb je het nog over gemiste kansen.Er is geen kans op extra onkosten en werk,het is gegarandeerd.En dan is het jammer dat het welzijn van het big ondanks alle extra ellende niet verbeterd is.Dan moeten we het nog hebben over die beren.Zo nu en dan krijg ik een binnenbeer of breuk aangeleverd van de fokker.Dat zijn varkens waar dus nog een of beide ballen in zitten.Daar kom je achter als ze hun berekuren beginnen te vertonen.Ze bespringen alle hokgenoten tot er een varken is dat niet(meer)wegrend.daar zit die dan de hele godganse dag op te rijden.Als dat slachtoffer lang genoeg misbruikt wordt komt het niet meer overeind.Daarom moeten die beren apart gezet worden.Je wordt op beren flink gekort op de slachterij.Als ik niet de ruimte heb om die beer apart te zetten pak ik het geweer..... Eigen diepvries?Vergeet het maar want al die springers stinken een kilometer tegen de wind.De oplossing voor dit probleem heb ik in het vorige stukje al gegeven en dat is het sexen van sperma.Als daar energie in gestoken wordt is het heel dichtbij.Dan denk je niet alleen aan het welzijn van de psyche van een aantal "dierenvrienden",maar je denkt ook ECHT aan het welzijn van het dier.Dan is er nog de stieren castreer kwestie.De draden boven de stierenhokken hangen daar niet omdat er rond de kerst decoraties en lampjes aan kunnen worden opgehangen.dat weet je zelf ook.In noord Amerika worden alle stierkalveren gecastreerd.Bij kalveren is castreren heel makkelijk want je doet ze gewoon een schape ringetje om de zak nadat de ballen gezakt zijn.Niks geen drama.Op de mesterijen heb je hokken (pens)die tot enkele honderden dieren kunnen houden.Dan kun je het niet hebben dat dan de vaarskalveren gedekt worden.Zelfs als de geslachten gescheiden worden zoals dat op die mesterijen doorgaans het geval is wil je niet de onrust,de kans op verwondingen en gebroken poten door "springen" en vechten.Daarbij zijn ossen veel veiliger om mee te werken.

 • no-profile-image

  boer

  och heb die die domme vrijgezel uit nijkerk ook weer. Geen wonder dat ie nog steeds vrijgezel is trouwens maar je...... Het seksen van sperma van beren gaat veel moeilijker dan van stieren, daar kunnen de wetenschappers niets aan doen, daar heeft Darwins evolutietheorie voor gezorgd. En waarom zou castreren moeten om de varkens weg te moffellen ?? Ach ja je wou natuurlijk even laten weten dat de rundveehouderij tenminste 1 ding beter voor elkaar heeft als de varkenshouderij. Nou wees erblij mee....

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Boer knap ver weg ik zal je vragen (proberen) te beantwoorden. Dat er bij mij het een en ander hapert is te vergelijken met: Je hebt een nieuwe trekker van 100 pk direct uit de fabriek. Maar ik functioneer als een trekker van 20 jaar oud met 50 pk. de techneuten hebben alles nagekeken en het een en ander vervangen (pacemaker), waardoor ik een nieuwe trekker met 100 pk zou moeten wezen, maar ik kom niet verder dan 20 jaar oude 50 pk trekker. Dan is er tijd om met andere ziekenhuis bezoekers te praten. Hun kijk op agrarische sector, imago, is niet bij de tijd. Dan is het beter om de consument voor te wezen. In mijn geval om maar wat te noemen, onthoornen zal verledentijd moeten wezen. Kalveren niet bij de moeder weg halen om vervolgens in een kist te stoppen. Krijgen we ook niet de discussie dat kippen op batterij, daarmee te weinig ruimte zouden hebben. of wat dacht je van het idee van veel te veel medicijn gebruik, mrsa,of welke ziekte dan ook niet meer te behandelen is. Beeldvorming, oftewel imago, dat je de dieren goed behandel. Om discussie van mishandelen zoals castreren wordt gezien, voor bent. Om de woorden van Margreet Weelink te gebruiken: er zijn een aantal achter blijvers die het voor de rest verpesten. wakker dier en pvvd maken daar dankbaar misbruik van om de sector om zeep te helpen. Zo heeft iedereen, waarbij ik mezelf vooral reken, nog al wat te doen voor een goed imago.

 • no-profile-image

  Herbert

  Ik ben in 1990 in een deense slachterij geweest waar al een beerdetectie plaats vond via de z.g. skatol-methode, nu ben je 18 jaar verder en is er door Vion en andere slachterijen wel geinvesteerd in capaciteit en verwerking maar niet in detectie voor beregeur.......
  Wie houd wie eigenlijk nu voor de gek......

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.