Home

Achtergrond 185 x bekeken

Burgers straffen niet zwaarder dan rechters

Gewone burgers roepen vaak dat in Nederland niet streng genoeg wordt gestraft.

Maar wanneer mensen zelf op de stoel van de rechter zitten, blijken zij ongeveer even zwaar te straffen, als ze over dezelfde informatie beschikken.

Hoogleraar strafrecht Willem Wagenaar concludeert dit in een onderzoek in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak. Het is voor het eerst dat een dergelijke studie in Nederland is gedaan. Voor het onderzoek bogen burgerpanels zich over dezelfde strafzaken als rechters.

Leken blijken in vergelijking met rechters net zo veel argumenten te gebruiken. Wel baseren ze hun oordeel vaker dan rechters op veronderstellingen en aannames, die geen feitelijke basis hebben. Burgerpanels vinden dan ook vaker op grond van de beschikbare informatie meer bewezen dan rechters. De magistraten spraken vaker mensen vrij.

Een ander opvallend resultaat is het verschil in visie tussen officieren van justitie enerzijds en burgers en rechters anderzijds. De aanklagers willen namelijk een zwaardere straf voor verdachten dan rechters en burgers ze opleggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.