Home

Achtergrond 7 reacties

'Burger kan meer doen aan honger'

Mensen in Nederland kunnen bijdragen aan honger- en armoedebestrijding door fairtrade-producten te kopen.

Dat zegt econome Lia van Wesenbeeck die donderdag een van de sprekers is in Utrecht tijdens de Wereldvoedseldag. Op deze dag wordt stilgestaan bij de hongerproblematiek in de wereld en wordt gedacht over oplossingen. Ook landbouwminister Gerda Verburg zal op deze dag spreken.

Ethisch winkelen, zoals Wesenbeeck het kopen van fairtrade-producten noemt, helpt niet alleen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, het heeft ook een voorbeeldfunctie. "Max Havelaar koffie heeft bijvoorbeeld nooit een groot marktaandeel gehad, maar het merk heeft er wel toe bijgedragen dat Douwe Egberts nu voor alle koffie betere condities geeft aan de boeren", aldus de econome.

Tijdens de Wereldvoedseldag komen ook de gevolgen aan bod van de kredietscrisis voor ontwikkelingslanden en de hoge voedselprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.T.

  Zelf kan ik Africa en India goed zien; menselijke populaties stijgen dramatisch. Zonder familieplanning geen oplossing voor armoede (honger). In een aantal landen willen ze wel iets met familieplanning doen, maar stel je voor dat de ene stam (Afrika), of de ene religie (India) het toepast en de ander niet. Dus, in de praktijk is er geen politicus die zijn vingers er aan brandt

 • no-profile-image

  Jac

  Laatste regel in het bericht: ook de hoge voedselprijzen komen aan bod..........
  Welke hoge voedselprijzen? volgens mij zijn de prijzen voor heel veel produkten weer flink gedaald tov vorig jaar, wat graan betreft hoor ik al van telers dat ze er minder van gaan zetten omdat de prijs laag is........ Een econome noemt zij zich? korte termijn econome zeker........

 • no-profile-image

  gert

  in afrika worden de visgronden verkocht aan de japanners,terwijl de eigen bevolking het nakijken heeft,het victoriameer wordt zo ook leeggevist,de vis wordt daar verwerkt en gaat ook naar Japan,de bevolking in afrika mag wel de graten houden waar soms nog wat vis aan zat,het geld gaat naar de dictators die er wapens voor kopen,voor enkele weken terug werd er nog een schip gekaapt bij somalie met russische tanks voor een afrikaans land,daar hebben die landen wel geld voor,en het westen maar geld en voedsel sturen

 • no-profile-image

  boer mieras

  in afrika en india habben ze niet te eten ,en in dit land maken die smerige natuurfreaken het landbouwleven kapot door overal te ontpolderen en natuurgebieden aan te leggen, op die gebieden kan een land bijna leven van de opbrengst

 • no-profile-image

  Johan

  Ondanks de aanhoudende en peperdure hulppropaganda in eigen land, verkocht onder misleidende titels als 'draagvlakversterking' of 'bewustwording', ontgaat het een groeiend deel van de Nederlandse bevolking niet dat het wegsluizen van grote bedragen aan Nederlands belastinggeld naar bodemloze putten een vaak dubieus karakter heeft. De helft gaat naar Afrika daar hoeft de bevolking zich dus geen zorgen te maken over wie hun kinderen te eten geeft. Men plant zich dan ook voor als de spreekwoordelijke konijnen. 6-7 kinderen per vrouw is gebruikelijk. De gigantische geboorten explosie die al sinds de 60-70-tiger jaren is gestart en maar doorgaat heeft de (hongerige) populatie met 7 tot 10 X verhoogd! Ook krijgen we steeds meer te maken met bootjes vol halfverzopen economische vluchtelingen op Lampedusa en canarische eilanden. Allemaal het gevolg van zinloos geef maar raak beleid. Alleen noodhulp en strikte voorwaarden tav de landen zou de meeste corrupte Afrikaanse landen uitsluiten van enige hulp.

 • no-profile-image

  IK

  Deze econome Lia van Wesenbeeck, geeft wel blijk van een ongeloofelijke hoeveelheid naiviteit en een gebrek aan realiteitszin. Natuurlijk kan ethisch winkelen helpen, maar ze gaat totaal voorbij aan het simpele feit dat deze regering er wel voor verantwoordelijk is dat steeds meer mensen veel minder te besteden hebben. En geloof me, dan is ethisch verantwoord winkelen iets wat NIET op de boodschappenlijst staat.
  Tel daarbij op, dat zoals hier al gezegd is, de ontwikkelingshulp vaak een een bodemloze put is. Mede doordat tegelijkertijd andere maatregelen vooral niet genomen worden, en corrupte regeringen ongestraft de hulp in eigen zak steken om militaire stukken speelgoed te kopen. Nee, deze mevrouw moet nog maar eens goed gaan nadenken over hoe ze dit nu in werkelijkheid denkt te kunnen uitvoeren, alvorens ze iets roept wat zij met haar banksaldo zonder problemen kan doen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De verkopers verplichten dat er een maximale afstand zit op wat ze aanbieden. Voedsel heeft dan een kortere reis afstand en daardoor langer verkoopbaar voor de winkelier.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.