Home

Achtergrond

Brussel biedt IJsland hulp aan

De Europese Commissie is bereid IJsland te helpen bij de financiële problemen, zo heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie woensdag gezegd na een telefoongesprek met de IJslandse premier Geir Haarde.

”IJsland is een van de nauwste partners van de EU en ligt in Europa”, zei Barroso. Het land is geen lid van de EU, maar doet wel mee met de vrije markt binnen de EU.

Door de kredietcrisis zijn in IJsland enkele grote banken in zware moeilijkheden gekomen en genationaliseerd. Spaarders in Nederland, Engeland, België en enkele andere landen lijken daardoor een beroep te moeten doen op de spaargarantie.

Enkele ministers van IJsland opperden deze week al dat hun kleine land wellicht toch beter lid kan worden van de EU. Ze zouden dan ook de euro kunnen invoeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.