Home

Achtergrond 170 x bekeken

Brussel: 100 miljoen euro extra voor aanpak blauwtong

De Europese Commissie wil komend jaar 100 miljoen euro extra uittrekken voor de bestrijding van blauwtong. Dat heeft commissaris Androulla Vassiliou vandaag voorgesteld.

Het voorstel betekent een wijziging van de EU-begroting voor 2009, waar Parlement en lidstaten nog mee moeten instemmen. Het idee is al geopperd op de landbouwraad, eerder deze week. Daar kon het op de instemming van veel lidstaten rekenen.

Het extra budget zal worden uitgegeven op basis van cofinanciering, waarbij lidstaten minimaal 50 procent van de kosten zelf moeten bijdragen. Naar verluidt zou de Brusselse bijdrage niet alleen kunnen worden ingezet voor de aanschafkosten van de vaccins en het volgen van de aanwezigheid en activiteit van knutten, maar ook voor het betalen van dierenartsen voor het toedienen van de vaccins.

Eerder had de Commissie al 60 miljoen euro gereserveerd voor blauwtong-bestrijding in 2009. In totaal zal de Commissie, bij overname van het voorstel, meer dan 300 miljoen euro hebben besteed aan blauwtong in 2008-2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.