Home

Achtergrond

Brown haalt EU-commissaris Mandelson naar Londen

De Britse premier Gordon Brown voert een aantal wijzigingen door in zijn kabinet.

De meest opvallende verandering is de terugkeer van EU-commissaris Peter Mandelson (Handel), omdat er in het verleden spanningen zijn geweest tussen beide mannen. Mandelson wordt minister van Handel en Industrie. Minister van Economie John Hutton wordt de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt daar Des Browne op. Onlangs meldde minister van Transport Ruth Kelly al dat ze opstapt. Voormalige minister van Defensie Geoff Hoon zal haar opvolgen. Ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett keert in het kabinet terug.

Brown zou zijn regeringsploeg aanpassen omdat hij de financiële crisis met frisse collega's wil aanpakken. Met name de terugkeer van Mandelson (54) is opmerkelijk. Naar verluidt kwam hij in 1994 hard in aanvaring met Brown. Die vocht toen met Tony Blair om het leiderschap van de Labourpartij. Mandelson steunde in die strijd Blair. Brown nam hem dat zeer kwalijk.

De kou lijkt nu uit de lucht. Mandelson stelde vrijdag in een gesprek met verslaggevers dat Brown het "uitstekend'' doet. In Brussel had Mandelson nog een mandaat tot november volgend jaar. Hij was sinds 2004 EU-commissaris voor Handel. De Brit maakte zich daar sterk voor meer vrijhandel in de wereld en het bestrijden van importbeperkingen. Hij stuitte daarbij op verzet van de Franse regering, die haar landbouw wil blijven beschermen.

Tussentijds vertrek van EU-commissarissen naar eigen land is niet ongewoon. Eerder dit jaar deed de Italiaanse commissaris Franco Frattini dat. De nationale regering mag een opvolger aanwijzen, die vervolgens goedkeuring moet krijgen van het Europees Parlement.
Wie Mandelson in Brussel opvolgt, is nog niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.