Home

Achtergrond

Britse inflatie naar 5,2 procent

De inflatie in Groot-Brittannië is in september opgelopen naar 5,2 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in zestien jaar.

Dat maakte het Britse nationale bureau voor de statistiek vandaag bekend. In augustus namen de Britse consumentenprijzen nog met 4,7 procent toe.

Analisten dachten dat de inflatie zou uitkomen op 5 procent. De hogere inflatie is vooral het gevolg van de gestegen energierekeningen. De elektriciteitsprijzen namen in september met 30 procent toe vergeleken met een jaar eerder en de gasprijs sprong met bijna 50 procent omhoog. De voedselprijzen stegen iets minder sterk dan in augustus.

De Britse overheid mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent. Vorige week verlaagde de Bank of England in een wereldwijd gecoördineerde renteverlaging de rente met een half procentpunt tot 4,5 procent om een dreigende recessie af te wenden en de aanhoudende onrust op de financiële markten een halt toe te roepen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.