Home

Achtergrond 180 x bekeken

Britse economie krimpt voor 't eerst in 16 jaar

De Britse economie is voor het eerst sinds 1992 gekrompen.

Volgens het Office for National Statistics liep de economie in het afgelopen kwartaal met 0,5 procent terug. Eerder deze week liet premier Gordon Brown al weten dat een recessie niet te vermijden was.

De economische krimp is veel sterker dan wat deskundigen hadden verwacht. Minister van financien Alistair Darling wijt de problemen aan de kredietcrisis, de ingestorte woningmarkt en de stijgende energiekosten. ''Die hebben de consument gedwongen de broekriem aan te trekken. Het worden moeilijke tijden maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ons er doorheen zullen slaan.''

Eerder deze week deelde het ONS al mee dat de voedingsverkopen voor het eerst in twintig jaar zijn gedaald. In het afgelopen kwartaal werd in volume gemeten 0,1 procent minder voeding verkocht dan in de voorafgaande drie maanden. Over de hele linie zakten de winkelverkopen op kwartaalbasis met 0,4 procent in.

Het aanhoudend slechte economische nieuws heeft er toe geleid dat de koers van het Britse pond tegenover de euro een korte opleving van de afgelopen weken abrupt heeft afgebroken. Het Pond noteerde vrijdag rond het middaguur onder de 1,23 euro waarmee een euro ruim meer dan 81 pence waard is.

Of registreer je om te kunnen reageren.