Home

Achtergrond

Britse boeren eisen schadevergoeding MKZ

Veertien Britse boeren hebben met steun van de National Farmers Union bij het Hooggerechtshof in Londen 1,9 miljoen euro vergoeding geeist van de tijdens de MKZ-uitbraak van vorig jaar geleden schade.

De boeren hebben daartoe zowel plattelandsminister Hillary Benn als de beide gebruikers van de laboratoria in Pirbright waar het virus vandaan kwam voor de rechter gedaagd.

De eisers komen zowel uit de streek in Surrey waar de uitbraak vorige jaar augustus plaatsvond als uit verder weg gelegen delen van Engeland en Wales. Zij claimen geleden schade wegens het ruimen van dieren, het vernietigen van dierlijke producten of schade die is veroorzaakt door het wegens de uitbraak afgekondigde transportverbod.

Volgens de door het advocatenkantoor Thring Townsend Lee & Pembertons ingediende eis hebben de beide laboratoria, het Institute for Animal Health IAH en Merial, zich schuldig gemaakt aan nalatigheid doordat levend MKZ-virus werd afgevoerd in het beschadigde rioleringssysteem van de Pirbright-lokatie. Bovendien dagen ze Defra omdat dat zowel de vergunning verleende voor Pirbright als daarop toezicht uitoefende.

Advovaat Peter Cusick: ''Onderzoeken hebben aangetoond dat het virus is ontsnapt uit de beschadigde riolering in Pirbright. Defra, dat verantwoordelijk is voor de regulering van die lokatie, wist dat het levende virus in dat systeem terecht kwam, wist in welke staat die buizen zich bevonden en wist ook dat beide laboratoria vernieuwing ervan hadden aangevraagd.''

De National Farmers Union, die het advocatenkantoor heeft ingeschakeld. is nog altijd woedend dat duizenden getroffen boeren na de transport- en exportverboden geen enkele schadevergoeding hebben ontvangen.

Voorzitter Peter Kendall heeft de totale schade al eerder geschat op zeker 125 miljoen euro. ''Veel boerenbedrijven hebben grote klappen opgelopen door de uitbraak en met deze schade-eis proberen we daarvoor iets terug te krijgen. De uitbraak kwam van Pirbright, als daar de juiste maatregelen en voorzorgen waren genomen dan had dit nooit gebeurd.''

Of registreer je om te kunnen reageren.