Home

Achtergrond

Brandweer Utrecht wil snelle invoering Flister

De brandweer in Utrecht en de ambulanceregio Drenthe pleiten voor een snelle invoering van de Flister.

Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht woensdag bekendgemaakt. De Flister is een systeem waarmee hulpdiensten bij spoedritten de radio's en cd-spelers in auto's kunnen uitschakelen om zelf beter hoorbaar te zijn.

De afgelopen maanden werd er in Utrecht en Drenthe geëxperimenteerd met het apparaat. Volgens de gebruikers is sprake van een duidelijk rustiger verkeersbeeld. Mensen maken sneller ruimte voor het hulpverleningsvoertuig. Ambulances kunnen bij spoed gelijkmatiger rijden. Dit komt het comfort van de patiënt ten goede.

Als de brandweerwagen of ambulance met Flister in de buurt komt van een auto, wordt de muziek van de radio of cd-speler onderbroken en klinkt een meertonig signaal. Ook verschijnt in het informatieschermpje van de radio het woord brandweer of ambulance. Uit eerder onderzoek van hulpdiensten blijkt dat gewone sirenes in moderne auto's nauwelijks meer doordringen. De voertuigen zijn te goed geïsoleerd en muziekinstallaties in auto's staan vaak erg hard.

Volgens de bestuurders van de hulpvoertuigen reageren weggebruikers positief op het systeem. Automobilisten zeggen dat ze beter opletten als ze een ambulance of brandweervoertuig met Flister via hun autoradio horen aankomen.

Een rapport over de effecten van de Flister en de reacties van gebruikers en burgers wordt binnenkort aangeboden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.