Home

Achtergrond 268 x bekeken

Brand Bataviawerf richt grote schade aan

Op de Bataviawerf in Lelystad heeft in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand gewoed.

De zeilmakerij, diverse kantoren en de werkplaats van de werf zijn door de vuurzee verwoest. De schade loopt naar verwachting "in de tonnen'', aldus directeur Rein Beije.

De brand begon gisteravond rond kwart over tien, waarschijnlijk in de zeilmakerij op de werf. De zeilen van de replica van het VOC-schip De Batavia, zijn daarbij verloren gegaan. De zeilmakerij brandde volledig af.

Even voor enen dreigde het vuur, dat onder controle leek te zijn, over te slaan naar het naastgelegen koopjesdorp Bataviastad. Een zijgevel en een stuk van het dak van restaurant La Place werd door de vlammen gegrepen. Dat wist de brandweer met man en macht te voorkomen dat de brand zich nog verder uitbreidde. De brandhaard op de werf leek toen al onder controle te zijn.

De hele nacht zijn brandweerlieden in touw geweest. De brandweer meldde rond middernacht dat de brandhaard op het werfterrein bijna onder controle was. Wel werden grote delen van de werf nat gehouden, dit om te voorkomen dat het vuur weer oplaaide.

De brandweer heeft, mede door de gunstig staande wind, kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg op de replica van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip De 7 Provinciën en het koopjespark. De reconstructie van VOC-schip De Batavia is gedurende de brand ver buiten bereik van de vuurzee gebleven. Om kwart voor vier werd het sein brand meester gegeven.

Toen de brand uitbrak, waren tot in de wijde omtrek van de werf een aantal ontploffingen te horen. Volgens de politie zou het gaan om een zeker drie gasflessen die geëxplodeerd zijn. De brandweer gist nog naar de precieze oorzaak van de werfbrand. Er kwamen volgens de brandweer geen gevaarlijke stoffen vrij. Ook raakte niemand gewond.

De brandweer zette 75 man uit Lelystad en Almere in bij de bestrijding van de brand. Dinsdag onderzoekt de Technische Recherche het geblakerde terrein.

Bataviawerf en -stad in Lelystad zijn tot nader order gesloten voor het publiek. De medewerkers hebben de komende dagen nodig om alle rook- en waterschade te inventariseren. Bovendien moet het terrein worden opgeruimd en schoongemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.