Home

Achtergrond 477 x bekeken 5 reacties

Boycot registratie schapen dreigt

Nederlandse, Britse, Belgische, Duitse en Franse schapenhouders dreigen met een boycot van het elektronische I&R-systeem dat vanaf 2009 verplicht wordt.

Dat zegt Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS).

Rhöse reageert op de opmerkingen van Alf Füssel, medewerker van de Europese Commissie, dat schapenhouders moeite mogen hebben met het systeem, maar dat er geen weg terug meer is. Füssel wees er tijdens een bijeenkomst van de LWPS in Nijkerk op dat een aantal Europese landen inmiddels ver gevorderd is met de invoering van het elektronische I&R-systeem. Dat is onder meer zo in Oostenrijk en Spanje. "De boeren in Spanje zijn erg tevreden met de komst van het systeem", aldus Füssel.

In Spanje en Oostenrijks betaalt de overheid alle kosten van het identificatie en registratiesysteem. Spaanse boeren hebben in verband met de bestrijding van met name Brucellose melitis extra baat bij I&R.

In Nederland is de situatie heel anders, maakt Rhöse op zijn beurt duidelijk. Met name de hoge kosten van naar schattting bijna 11 euro per schaap per jaar zijn volgens hem een onoverkomelijk probleem.

Een schapenhouder met vierhonderd ooien is dan jaarlijks bijna een kwart van zijn inkomen kwijt aan I&R-kosten, aldus Rhöse. "Als van de 17.000 euro die een schapenhouder gemiddeld verdient, 4.000 euro af moet voor alleen I&R, dan kunnen we wel stoppen." Ook werkt de uitleesapparatuur voor het scannen van de chips niet goed, aldus diverse schapenhouders

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenboer

  wij werken nu voor het 4e jaar met elektronische I&R.
  de kosten vallen reuze mee, minder dan €2.- per dier.
  Elektronische afleesapparatuur werkt ook goed en in de praktijk is het een enorme tijdsbesparing.
  Deze tijd kun je dan weer gebruiken voor een betere controle van je veestapel zodat het rendement weer beter wordt.
  Je registreert elke behandeling van elk dier individueel en dan blijkt dat sommige schapen veel meer medicijnen nodig hebben dan andere.
  Hierop gaan wij nu selecteren zodat je een schapenstapel krijgt die veel gezonder wordt, dus minder kosten dus hoger rendement.
  WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT is een oud gezegde maar nog altijd toepasbaar.

 • no-profile-image

  een andere schapenhouder

  Registratie zonder verplaatsingen te melden aan I&R is onverantwoord.

 • no-profile-image

  schapenboer

  Er wordt hier gesproken over 2 euro per dier,in andere berichten over 11 euro,dat maakt nogal een verschil.Wat dat verschil in medicijnverbruik tussen de schapen betreft:De toediening hiervan gebeurt in 90% van de gevallen koppelsgewijs dus het lijkt me niet dat daar zo veel winst te behalen is

 • no-profile-image

  schapenboer

  Ik denk dat ieder schapenhouder tegen dit systeem is.Het betekent in de praktijk waarschijnlijk weer een hoop werk met dat scannen en alle administratieve romslomp eromheen.Dat die spanjaarden tevreden zijn over dat systeem kunnen ze makkelijk zeggen,ik geloof het niet.Waarom kan het niet blijven zoals het is?Het moet altijd weer omslachtiger en duurder gemaakt worden!

 • no-profile-image

  texelaar

  Kijk, daarom krijgt van Beek géén steun van de achterban en Erik wel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.