Home

Achtergrond

Bos en Cramer krijgen tips van Al Gore

PvdA-ministers Wouter Bos (Financiën) en Jacqueline Cramer (Milieu) hebben samen met Tweede Kamerlid Diederik Samsom vandaag een privégesprek gevoerd met de Amerikaanse klimaatgoeroe Al Gore.

Ze lieten zich vooral bijpraten over de nieuwe presidentskandidaten en bespraken strategieën om de Amerikanen mee te kunnen krijgen in de onderhandelingen over het nieuwe klimaatverdrag voor de periode na 2012, vertelde Samsom na afloop.

Gore vertelde dat Barack Obama een stuk beter zou zijn voor het klimaat dan de huidige president George Bush. John McCain is volgens Gore iets minder beter dan de huidige president George Bush, vertelde Samsom. Gore, die zelf campagne voert voor Obama, excuseerde zich tijdens het gesprek zelf wegens zijn partijdige waardering van de presidentskandidaten, bij wijze van grap, zei Samsom.

Ze bespraken hoe bepaalde verdragsteksten aangepast kunnen worden om de Amerikanen mee te krijgen in het plan voor de oprichting van een bank voor wereldwijde emissiehandel. Momenteel wordt in de Europese Raad gesproken over een Europees systeem dat in 2012 voor iedereen gaat gelden. Maar volgens Samsom moet er in 2020 een wereldwijd systeem komen, waar de Verenigde Staten, China en ook ontwikkelingslanden aan meedoen.

Gore besprak met hen de aversie van de VS tegen multilaterale overeenkomsten. "Wij hopen de VS en China nu over de streep te trekken'', zei Samsom. Hij hoopt dat de Amerikanen vallen voor de marktconforme instrumenten van de veiling van emissierechten. De Chinezen, die met de ontwikkelingslanden van de G77 optrekken, moeten ervan overtuigd worden dat de lasten eerlijker verdeeld worden door het systeem.

Overigens is de volgende klimaatondertop in het Poolse Poznan in december te vroeg voor McCain of Obama om op te treden als de formele president van de Verenigde Staten. De winnaar van de verkiezingen van volgende maand wordt pas in januari geïnaugureerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.