Home

Achtergrond 246 x bekeken

Bos: crisis geen reden om te bezuinigen

Niet alleen financiële instellingen ondervinden de gevolgen van de kredietcrisis, maar ook andere ondernemingen. Toch ziet vicepremier Wouter Bos geen reden om terug te komen op de afspraken die de regering gemaakt heeft rond de begroting. Bezuinigen lijkt hem niet verstandig in een tijd van economische neergang.

,,De financiële crisis krijgt een weerslag op de reële economie'', zei de minister van Financiën na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad. Met die mogelijkheid is volgens hem al rekening gehouden in de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota.
Toch komen de rekenmeesters van het kabinet, het Centraal Planbureau (CPB), in december met een rapport over hoe ons land ervoor staat.

Volgens Bos is het niet allemaal kommer en kwel in de Nederlandse economie. Hij verwacht dat de inflatie beperkt blijft. ,,De olieprijs is nu 63 dollar, terwijl in de miljoennenota nog gerekend is met een prijs van 125 dollar volgend jaar.'' Dat is slecht voor de inkomsten vaoersverhouding tussen euro en dollar in een paar maanden tijd flink veranderd is, en dat werkt in het voordeel van het exporterende bedrijfsleven.

Bos sprak over een ,,beeld vol plussen en minnen''. Hij denkt dat het CPB-rapport daarover meer inzicht geeft. De ministers zouden, binnen hun eigen begroting, andere accenten kunnen leggen. Dat heeft eerder deze week minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) al gedaan toen ze vanwege de kredietcrisis de overheidsgarantie verruimde voor banken die geld lenen aan kleine en middelgrote bedrijven.

Bos liet zich niet concreet uit over mogelijke nieuwe steun aan financiële instellingen, maar relativeerde wel de ernst van de forse koersdaling van ING, vandaag. ,,Dat heeft eerder te maken met de algemene beweging van de beurs, dan met het vertrouwen in een specifieke instelling.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.