Home

Achtergrond 337 x bekeken 7 reacties

'Boerengeld moet boerengeld blijven'

CDA, VVD en SGP vinden dat het bedrag dat nu beschikbaar is als inkomenssteun aan boeren binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de toekomst voor de agrarische sector behouden moet blijven.

Dat hebben de drie partijen uitgesproken in een debat, vanochtend, met minister Gerda Verburg over het GLB na 2013. Verburg heeft daarover onlangs een zogeheten 'houtskoolschets' het licht doen zien.

De drie partijen zijn bezorgd dat een groot deel van de boeren in de visie van Verburg na 2013 niet meer in aanmerking komen voor steun. Dat betreft de groep boeren die zich toelegt op voedselproductie, die niet gevestigd is in een 'kwetsbaar gebied' en geen 'groen-blauwe diensten' uitvoert.

De minister kon die zorg niet wegnemen. Wat haar betreft komen alleen boeren die iets extra’s doen op het gebied van natuur, landschapsbeheer of dierenwelzijn in de toekomst nog in aanmerking voor steun.

Het ploegen van een akker of maaien van grasland alleen is niet voldoende, hoewel de minister onmiddellijk aanvulde dat haar visie nog moet worden uitgewerkt. CDA, VVD en SGP vinden dat boerenland op zich al van waarde is voor de samenleving.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo Jef van der Steen Weet je wel eens waar je het over hebt Dit is iets wat in brussel gezamelijk is beslist dus ook door jouw politieke vrienden Als de boeren een faire opbrengst prijs zouden krijgen mogen ze het houden Maar waarom trap je tegen de boeren aan er zijn er zoveel die steun krijgen denk b.v aan het openbaar vervoer te veel om op te noemen Daar hoor ik je niet over

 • no-profile-image

  melkboer

  Jef, vertel eens eventjes in welke tak van sport jij je boterhammetje verdient. Dan zullen we vervolgens verder discussieren.

 • no-profile-image

  klaas

  Als we de steun nu gewoon helemaal afschaffen. en gewoon de belastingvrije voet verhogen of flatrate . a bezuinig je dan op een groot ambtemaren apparaat. B is er eindelijk een eerlijke concurentie. Een hard werkemde tuinder krijgt niks en zijn. Werkende? buurman met graan of mais krijgt de subsidie (luie boeren geld). Weg quotum weg toeslag recht.

 • no-profile-image

  arend

  tjonge jonge aan afrika nog wel.ik had eerder gedacht dat balkenende het onder zijn ambtenaartjes zou verdelen

 • no-profile-image

  jef van steen

  De grootste steuntrekkers in Nederland willen toch ondernemer zijn ?

 • no-profile-image

  gert

  altijd maar weer morrelen aan het boerengeld,de EU heeft net nog weer een milliard euro boerengeld aan afrika geschonken

 • no-profile-image

  Boer

  Hoeveel van de boerensubsidie komt bij de boeren terecht, dat houdt met zo'n 2% op. Alles en iedereen plukt naar behoefte uit die pot. Water- en autowegen, oppimpen van steden, opleuken van nog meer controleambtenaartjes op boerenerven, want deze werknemers zijn eigenlijk overbodig door sluiting van kantoren en ontslaan (ondanks allerlei toezeggingen dat er minder ambtenaren zullen komen vlgs laatste regeerakkoord)schijnt niet tot de mogelijkheden te behoren, plattelandsontwikkeling,de lijst houdt niet op. En dan vindt Gerda Verburg, dat wij iets extra's voor dit geld moeten doen. Ach, onze dagen zijn toch al niet gevuld. Onze boerendochter zou toch beter moeten weten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.