Home

Achtergrond

Boer ziet rotkreupel snel, maar wacht met behandeling

Schapenhouders zijn prima in staat om zelfs lichte kreupelheid bij hun dieren vast te stellen.

Maar ze verzuimen vaak aandoeningen snel te behandelen om verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.

Dat blijkt uit een studie onder Britse schapenhouders die is gepubliceerd in Veterinary Research. De onderzoekers Jasmeet Kaler en Laura Green van de universiteit van Warwick constateren dat schapenhouders genoeg inzicht hebben in de normale gang van schapen, om zelfs lichte afwijkingen te kunnen opmerken.

Het onderzoek richtte zich op rotkreupel, veroorzaakt door de bacterie Dichelobacter nodosus. Van de aandoening is bekend dat snelle behandeling het herstel bespoedigt en bovendien voorkomt dat andere dieren besmet raken.

Kaler en Green hebben meer dan 230 schapenhouders en specialisten gevraagd video’s te bekijken van schapen. Ze moesten beoordelen of de dieren kreupel waren of niet. Vervolgens kregen ze de vraag of ze het dier zouden vangen en bekijken en zonodig behandelen. Ze konden er ook voor kiezen te wachten tot meer schapen in de kudde dezelfde afwijking lieten zien.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan 90 procent van de deelnemers aan het onderzoek de licht kreupele dieren er feilloos uit pikte. Het ging dan om dieren die een beetje scheef stonden, een kortere pas maakte met een poot of de kop licht knikten als ze liepen.

Als het aankwam op behandeling bleek er groot verschil tussen de boeren. Ongeveer een op de vijf boeren zei dat ze de schapen dezelfde dag nog zouden behandelen, terwijl ongeveer 70 procent zei dat ze dat binnen een week zouden doen. Als de aandoening ernstiger is, willen de boeren eerder optreden.

Maar een kwart van de boeren zei een individueel schaap niet te zullen vangen. Behandeling zou alleen gebeuren als de hele kudde toch al bij elkaar gehaald werd. Kaler en Green zeggen dat veel infecties kunnen worden voorkomen, als boeren sneller ingrijpen wanneer ze een ziek dier opmerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.