Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

Boer haalt opgelucht adem na intomen pestgedrag SOR

Door een uitspraak van de Raad van State is Stichting Openbare Ruimte (SOR) geen belanghebbende meer in bestuursrechtelijke procedures.

Ger Driessen, gedeputeerde van de provincie Limburg en verantwoordelijk voor onder andere Landelijk Gebied, is blij dat het daarmee is afgelopen met het pesten van agrariërs door SOR.

Je zult maar veehouder zijn in Limburg en willen uitbreiden. Je zou er snel van afzien. Hoe dat komt? Omdat vage clubs als Stichting Openbare Ruimte (SOR) de ontwikkelingen van de veehouderij via de rechter frustreren dan wel blokkeren.

Hopelijk wordt boeren weer een plezierige aangelegenheid dankzij het niet ontvankelijk verklaren van het beroep van de SOR door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit houdt in dat deze club niet meer wordt aangemerkt als belanghebbende in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

Een organisatie die als belanghebbende wil worden aangemerkt, dient meer werkzaamheden te verrichten dan alleen procedures aanspannen en agrariërs pesten. Kortom, de SOR moet meer zijn dan alleen een bezwarenmachine.

De SOR frustreert bij de provincie Limburg meerdere lopende vergunningsaanvragen op grond van onder meer de Natuurbeschermingswet 1998. Uiteraard zal de provincie Limburg de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State volgen en de stichting, op basis van haar huidige doelstelling en werkzaamheden, niet meer als belanghebbende aanmerken.

Inmiddels wachten er vele veehouders in Nederland op een reactie van hun vergunningaanvraag. Het wachten zijn ze inmiddels beu. De provincie Limburg is daarom blij en opgelucht dat deze veehouders binnenkort met hun langverwachte uitbreiding kunnen beginnen.

Voor vergelijkbare stichtingen en verenigingen kan de uitspraak dezelfde gevolgen hebben. Andere landelijke of lokale partijen kunnen wel bezwaar blijven maken tegen besluiten.

Tenminste als uit hun doelstelling en werkzaamheden blijkt dat zij een algemeen of collectief belang behartigen en dus meer doen dan alleen maar procederen.

Dat reële belanghebbenden kunnen blijven procederen is uiteraard een goede zaak, want het uiten én uitwisselen van opvattingen is van grote waarde om uiteindelijk te kunnen komen tot een verantwoorde besluitvorming.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    boertje pesten vind men leuk in nederland,dat is weer eens wat anders dan ;mens erger je niet.Wordt dit ook gesponserd door de postcode loterij ?

Of registreer je om te kunnen reageren.