Home

Achtergrond 263 x bekeken

Biologische kunstmest uit aardgas

De Wageningse onderzoeker Pim van den Bosch promoveert op de ontwikkeling van een biologisch proces om zwavelkunstmest uit aardgas te winnen.

Dit biologisch proces wordt al toegepast in Canada, waar het aardgas relatief veel zwavel bevat.

Van den Bosch zet zout- en zuurminnende bacteriën in die de zwavelverbindingen uit het gas omzetten in vaste zwavel, die zich gemakkelijk mengt met water. Dat maakt de zwavel goed toepasbaar als kunstmest, zegt de onderzoeker. De bacteriën zijn afkomstig uit zoutmeren.

Zwavelverbindingen moeten uit aardgas worden gehaald, omdat ze bij verbranding slecht zijn voor het milieu. Daarvoor worden tot nu toe ontzwavelingsinstallaties gebruikt die veel energie, chemicaliën en veel water nodig hebben. De Wageningse techniek is vooral energiezuiniger.

Of registreer je om te kunnen reageren.