Home

Achtergrond 608 x bekeken 1 reactie

'Biobrandstofproductie zal vervijfvoudigen'

De productie van biobrandstof in Nederland vervijfvoudigt de komende drie jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie.

In 2011 zijn er, volgens de huidige plannen, in Nederland 29 producenten van biobrandstof, die samen goed zijn voor 5 miljoen ton per jaar. Nu zijn dat er nog tien, die samen per jaar 900.000 ton biobrandstof produceren.

Van die 5 miljoen ton komt ruim 3 miljoen voor rekening van de tien installaties die biodiesel uit eetbare oliën maken, voornamelijk koolzaad ,soja en palmolie. Dit zijn de grondstoffen die in de ogen van Milieudefensie het meest problematisch zijn, door de risico’s voor ontbossing en voedselconcurrentie en twijfels over de mate van CO2-reductie. De productiecapaciteit van biodiesel uit plantaardig en dierlijk restvet en afval komt uit op acht procent van de totale capaciteit van biodieselproductie, 270.000 ton per jaar in 2011.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Buiten

    In het artikel wordt niet duidelijk aangegeven wat men onder biobrandstof verstaat. Wordt met deze biobrandstof bedoeld dat er 5 miljoen ton olie uit koolzaad/soja/palmolie in de biobrandstof wordt verwerkt of staat het getal voor 5 miljoen ton diesel gemengd met plantaardige olie? Realiseert men zich hoeveel hectare koolzaad nodig zou zijn om 5 miljoen ton olie te produceren. Bij een koolzaad opbrengst van 1,5 ton olie/hectare is dat 3 miljoen hectare (landbouwareaal Nederland 1 miljoen hectare). Als het staat voor 6% bijmenging komt het nog altijd uit op 180.000 hectare. Overigens als alle auto’s aan deze 6% norm moeten voldoen is 1,4 miljoen hectare nodig. Dus onmiddellijk stoppen met biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.