Home

Achtergrond

Bezuiniging op stikstof leidt tot ongeschikte ijsbergsla

'Hoe minder bemesten met stikstof, hoe minder uitspoeling, hoe beter voor het milieu', is de basis onder de huidige stikstofgebruiksnormen.

Vorige week vrijdag was bij zaadfirma Rijk Zwaan in Fijnaart in ijsbergsla te zien dat die bezuinigingswoede kan uitmonden in een ongeschikt product. Een groot aantal telers van ijsbergsla uit Nederland en België was eind vorige week te gast op de vestiging van zaadfirma Rijk Zwaan in Fijnaart. Arno van Oers van Rijk Zwaan had voor de gelegenheid een stikstoftrappenproef aangelegd met het ijsbergslaras Diamantinas die op diverse manieren was bemest. Hier bleek duidelijk dat een achterblijvende stikstofgift onmiddellijk ten koste gaat van de productie en van de houdbaarheid.

De proefvelden waren bemest met de vloeibare meststoffen Power Basic (NPK 26-0-0), Flex (22-8-0) of ammoniumnitraat (18-0-0), of met de korrelvormige meststoffen Entec (26-0-0 + 32,5 SO3) of een door Rijk Zwaan samengestelde blend (16,7-4,3-7,7 met Mg, Bo, SO3 en CaO). De giftgrootte was 0, 80, 120 of 160 kilo stikstof per hectare, in verschillende bemestingsstrategiën gedoseerd. De bodemvoorraad stikstof bij het planten op 6 en 14 augustus lag op 70 kilo per hectare. Steeds was het patroon hetzelfde: hoe minder stikstof, hoe minder product.: "'Minder is beter' kent voor de stikstofbemesting een duidelijke grens", reageerde Rijk Zwaanadviseur Sjraar Hulsman. "Hier is dat weer eens duidelijk te zien. IJsbergsla groeit nog steeds van weelde, niet van armoede".

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.