Home

Achtergrond

Beursweek van wisselende emoties en onzekerheid

De beursweek verliep tot donderdag vooral wisselend. Waar de aandelen van ADM, General Mills en Danisco vooral vanwege lagere grondstofprijzen met dubbele cijfers in waarde stegen, was elders een scherpe koersval te betreuren door de kredietcrisis.

Er heerst vooral veel onduidelijkheid over de waarde van ondernemingen. ”Zelfs ervaren beleggers zijn de weg kwijt”, schrijft meesterbelegger Warren Buffett in een brief aan de New York Times. Zelf ziet hij wel heil in ”fundamenteel gezonde ondernemingen”, waaronder voedingsmiddelenconcerns.

Buiten de agribusiness-index daalde de waarde van bepaalde retailketens waaronder Wal-Mart, Tesco en Albert Heijn sterk. Mindere retailverkopen liggen hieraan ten grondslag. Wanneer de marges van supermarkten onder druk staan, wordt doorgaans ook gevreesd voor voedingsmiddelenfabrikanten, maar deze week bleek daar nog weinig van. General Mills, Nestlé, Kellogg en Unilever noteerden gezonde koersstijgingen.

Frisdranken- en snackproducent PepsiCo verloor dinsdag wel bijna 12 procent door tegenvallende kwartaalcijfers. De verkoop van met name frisdranken in Noord-Amerika bleek 3 procent te zijn gedaald. Het aandeel won donderdag aan waarde toen het concern bekendmaakte 3.300 banen te schrappen.

ADM was deze week de grote winnaar. Diverse banken waaronder Merrill Lynch verbeterden het aandeeladvies van ’neutraal’ naar ’kopen’, vanwege de gedaalde grondstofprijzen. Als verwerker en handelaar zijn de Amerikanen bij uitstek gebaat bij lagere olie- en graanprijzen.

Het aandeel Agco daalde dinsdag en woensdag bij elkaar 22,8 procent. Voor mechanisatie-concurrenten Case New Holland en John Deer was de schade eveneens aanzienlijk (respectievelijk 22 en 12 procent). Een J.P. Morgan-rapport dat mindere verkopen in het derde kwartaal voorspelt, luidde de koersdaling in. Hoopgevend is dat de prijs van staal onder druk staat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.