Home

Achtergrond

Beursmalaise treft vooral toeleverende bedrijven

De afgelopen week gold wellicht als de meest onstuimige sinds 1987, toen de oplopende kapitaalmarktrente beleggers parten speelde. Nu heeft de onrust te maken met kredietzorgen.

Voor de agribusiness verliep de beursweek met name voor toeleverende bedrijven slecht. De aandelen van toeleverende bedrijven (kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, mechanisatie) kregen flinke klappen te verwerken, met name op donderdag. Enerzijds viel de prijs van granen en oliezaden terwijl anderzijds de vrees groeit dat de kredietverstrekking onder druk staat. Op weekbasis verloor tarwe op de termijnmarkt Chicago 30 procent aan waarde, terwijl oliezaden na een korte stijging donderdag aardig tuimelden.

Een hogere rente en strengere voorwaarden spelen boeren volgend jaar parten. Mogelijk gaan ze minder zaaien, verklaarde de Amerikaanse landbouwminister Ed Schafer. De grootste verliezers waren zonder enige twijfel mechanisatiegiganten John Deere (-28,2 procent) en Case New Holland (-29,9 procent). Ook kunstmestfabrikanten leden onder de vrees voor minder areaal maar ook de dalende prijzen voor nitrogeen en fosfaat. Wereldmarktleider Yara verloor maandag en donderdag respectievelijk 10,3 en 16,4 procent. Donderdag was ook een zwarte dag voor Monsanto. Het bedrijf, vooral groot in zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen, verloor 16,2 procent.

Voor voedingsmiddelenproducenten betekenen goedkope grondstoffen betere marges. Het verlies bleef voor producenten van ontbijtgranen Kellogg en General Mills daarom beperkt tot respectievelijk 0,6 en 1,1 procent op weekbasis. Maandag daalde het aandeel van de concerns nog wel flink, omdat toen onduidelijk was of het noodplan van president Bush, met een waarde van 700 miljard dollar, doorgang zou vinden. Exportgerichte zuivelconcerns wonnen flink aan waarde. Het Duitse Milchindustrieverband meldde dat Chinese importeurs zich oriënteren op Europa.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.