Home

Achtergrond 273 x bekeken 1 reactie

Bananenkartel beboet

De Europese Commissie heeft bananenimporteur Dole een boete opgelegd van 45,6 miljoen euro en het Duitse Weichert 14,7 miljoen euro voor het voeren van een prijskartel van 2000 tot 2002.

De commissie onderzocht al sinds begin 2007 de prijsafspraken voor bananen tussen Dole, Weichert en Chiquita, maar het laatste bedrijf ontliep een boete nadat het meewerkte met het onderzoek. Eind 2007 vielen onderzoeksautoriteiten de betroffen bedrijven binnen. Del Monte is aansprakelijk voor de overtreding van Weichert, omdat het concern in de jaren van het onderzoek controle had over de bananenimporteur.

De prijsafspraken golden voor landen als België, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg en Nederland. De handelswaarde van de bananen in deze jaren bedroeg 2,5 miljard euro.

Volgens Europees commissaris Neelie Kroes is de consument de dupe. “Het is totaal onacceptabel dat bedrijven vaste prijzen voeren op deze manier. Zij moeten leren dat de commissie dit soort gedrag niet tolereert.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    we leven in een bananenrepubliek

Of registreer je om te kunnen reageren.