Home

Achtergrond

Balkenende: eerste tekenen herstel

Premier Jan Peter Balkenende ziet "de eerste tekenen van herstel'' bij de aanpak van de internationale kredietcrisis.

Dat zei hij vandaag voor het begin van een EU-top in Brussel.

Volgens de premier is het nog te vroeg om al de conclusie te trekken dat het einde in zicht is. "Dat kun je zo niet zeggen, maar we werken aan oplossingen.'' Volgens Balkenende heeft Europa in een paar weken tijd veel winst geboekt, nu overheden hebben besloten tot kapitaalinjecties in de financiële sector, spaartegoeden garanderen en garant staan voor leningen tussen banken.

Balkenende zei te hopen dat de afspraken die de vijftien eurolanden afgelopen zondag maakten, vandaag op de EU-top worden overgenomen door de overige EU-landen. "Maar dat moet blijken, ze zijn niet verplicht ons te volgen.''

Balkenende sloot zich aan bij het pleidooi van onder meer de Britse premier Gordon Brown, dat de Europese klimaatambities niet mogen leiden onder financiële crisis. "We mogen de klimaatdoelen niet verontachtzamen, we moeten er keihard mee doorgaan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.