Home

Achtergrond 427 x bekeken

Avebe vreest verlies inkomenspremies

Veenkoloniale akkerbouwers dreigen hun bedrijfstoeslagen kwijt te raken bij een al te drastische omschakeling van het EU-landbouwbeleid.

Met die waarschuwing kwam Avebe-voorzitter Hans Hoekman vandaag naar de Tweede Kamer. Een Kamercommissie belegde een rondetafelgesprek met belanghebbende organisaties en bedrijven over de aanstaande wijzigingen in het EU-landbouwbeleid, de health check van de Europese Commissie en de Houtskoolschets van het kabinet.

Vooral dat laatste document stuurt er op aan om toeslagen na 2013 alleen nog te geven aan boeren in gebieden met maatschappelijke meerwaarde of met een natuurlijke achterstand. Hoekman ziet aankomen dat het Veenkoloniale gebied niet aan die criteria kan voldoen en dat de telers hun premies kwijt raken.

"Het Veenkoloniale gebied moet zijn premies behouden", bezwoer hij leden van de Tweede Kamer. "Anders komen wij op een enorme concurrentieachterstand met onder andere de Duitse teeltgebieden waar ze de premies wel behouden".

Hoekman vroeg ook om uitstel van ontkoppeling van de evenwichtspremie (ook wel fabriekspremie) die Avebe ontvangt, 15 miljoen euro per jaar. Het voorstel is om die in 2011 te ontkoppelen. Avebe wil uitstel tot 2013.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.