Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Areaal wintertarwe iets kleiner

Akkerbouwers zaaien iets minder wintertarwe dan vorig jaar. In tegenstelling tot vorig najaar is er dit jaar nauwelijks een tekort aan zaaitarwe.

Louis Nannes, teamleider Flevoland bij Agrarische Unie, schat dat het areaal wintertarwe in zijn werkgebied zo’n 5 procent krimpt. “Doordat de tarweprijs daalt hebben akkerbouwers wat meer belangstelling voor de teelt van conservenerwten of graszaad. Een andere reden is dat akkerbouwers hun bouwplan verruimen. Dat is goed voor de structuur van de grond. Bovendien speelt mee dat de EU-regels voor aaltjesbesmettingen in 2010 scherper worden.”

Vorig najaar was er een tekort aan zaaigraan, omdat de oogst dat jaar was tegengevallen. Bovendien was er meer vraag doordat akkerbouwers hun tarweareaal uitbreidden. Volgens Nannes is er nu voldoende zaaigraan. “Daar is bij het uitzetten van het vermeerderingsareaal al rekening mee gehouden. Bovendien zijn de zaaiomstandigheden dit najaar goed en is de zaaitarwe van goede kwaliteit. Daardoor is minder zaaigraan nodig.”

Productmanager Jos Deckers van Agerland ziet in het Zuiden het tarweareaal dalen. “Het areaal wintergerst blijft gelijk. De krimp van het tarweareaal is kleiner dan de groei van vorig jaar.”

Ook Deckers is positief over de beschikbaarheid van zaaitarwe dit najaar. “Maar populaire rassen als Carenius zijn uitverkocht. Ook het nieuwe ras Tabasco is uitverkocht, omdat er nog te weinig zaad is. Er is nu meer vraag naar traditionele rassen.”

Verkoopleider Rien Fieman van coöperatie CZAV constateert dat het zaaigraan de vraag kan dekken. “Alleen bij veel gevraagde of bij nieuwe rassen kan het wat krap zijn. Er is wat meer vermeerderingsgraan gezaaid.”

Volgens de keuringsdienst NAK is vorig jaar 2.637 hectare wintertarwe aangemeld voor de veldkeuring. Dat was dit jaar gegroeid naar 3.075 hectare.

Eén reactie

  • no-profile-image

    anti CBS

    beetje voorbarig allemaal de meeste wintergraan moet nog gezaaid worden laten we maar af wachten tot de meitelling das beter lijkt me al dat suggereren en schatten van arelaen ik ben er een beetje zat van, het wordt staks toch weer globaal naar boven bijgesteld zodat markten er weer negatief op kunnen reageren

Of registreer je om te kunnen reageren.