Home

Achtergrond 209 x bekeken

Animo voor uitbreiding gehalveerd bij bollenkwekers

Bollentelers zijn minder geneigd hun bedrijf uit te breiden dan een jaar geleden.

In een enquête van marketingbureau AgriDirect onder 800 bloembollenkwekers geeft 12 procent aan het bedrijf te willen uitbreiden. In de enquête van vorig jaar was dat nog 21 procent.

Het aantal bedrijfsbeëindigers is dit jaar uitgekomen op 1 procent. Vorig jaar gaf 0,8 procent van de kwekers aan te willen stoppen met het bedrijf. Driekwart van de kwekers willen door gaan met het bedrijf zoals ze nu doen en het bedrijf verder optimaliseen. Dat was in 2007 nog 71 procent.

Bijna de helft (45 procent) van de kwekers ouder dan 50 jaar heeft geen opvolger. Bij 16 procent is dat nog niet bekend. Ruim een kwart (27 procent) heeft de opvolger al in de maatschap opgenomen. Ruim 12 procent geeft aan een opvolger te hebben voor het bollenbedrijf.

AgriDirect heeft ook gevraagd naar het personeel op bedrijven groter dan 2 hectare. Van deze bedrijven heeft 31 procent geen personeel in dienst, ook geen seizoensarbeiders. Dertien procent van de bedrijven heeft geen personeel, maar huurt die in via een organisatie. Bijna 41 procent van de bedrijven heeft het hele jaar door personeel in dienst. Bijna 48 procent maakt daarbij gebruik van seizoensarbeiders. Verder blijkt uit de enquête dat 80 procent van de kwekers alleen teelt voor Nederlandse afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.