Home

Achtergrond 245 x bekeken

Angst regeert op beurzen

De kredietcrisis dreunde de afgelopen week door op de beurvloeren.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, koerste vrijdag af op het laagste punt in ruim vijf jaar. Ondanks ingrepen van overheden en centrale banken wereldwijd werd de handel de hele week in de greep gehouden door angst van beleggers voor een recessie.

De week begon al in mineur met een zogenoemde zwarte maandag. In Amsterdam verloor de AEX 9,1 procent en verzekeraar Aegon zag bijna een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. De handel in het aandeel Fortis was stilgelegd, zodat beleggers de waarde konden uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. In Amerika ging de toonaangevende Dow-Jonesindex maandag door de magische 10.000 puntengrens.

Na het slagveld dat maandag plaatsvond lieten de beurzen dinsdag geen enkel herstel zien. De AEX sloot op het laagste niveau in meer dan vier jaar tijd. Ook Wall Street ging weer hard onderuit. Bank of America maakte een smak van ruim 26 procent. De toonaangevende Japanse Nikkei-index dook dinsdag gedurende de handel voor het eerst in vijf jaar door de grens van 10.000 punten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.