Home

Achtergrond 164 x bekeken

Amsterdam krijgt grootste milieuzone

Amsterdam stelt donderdag de grootste milieuzone van Nederland in om vervuilende vrachtauto's te kunnen weren.

Dat betekent dat het meest vervuilende vrachtverkeer voortaan het grootste gedeelte binnen de ringweg A10 niet meer in mag. Minister Jacqueline Cramer (VROM) en wethouder Marijke Vos (milieu) openen de zone.

De maatregel moet de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. De zone beslaat het hele gebied binnen de A10, behalve het stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen. Vrachtauto's die onder de Europese uitlaatgasnorm euro 0 of euro 1 vallen, mogen daar niet meer komen. Voertuigen met euro 2 of euro 3 moeten een roetfilter hebben. In 2010 verscherpt Amsterdam de toelatingseisen.

De gemeente zal de eerste drie maanden overigens wel controleren of vervuilende vrachtauto's zich ook aan de nieuwe regels houden, maar nog geen boetes uitdelen. Ook andere steden hebben al soortgelijke milieuzones, maar die zijn kleiner dan die in de hoofdstad. Amsterdam heeft plannen om op termijn ook de meest vervuilende personenauto's te weren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.