Home

Achtergrond

Amerikaanse banken melden miljardenverliezen

De Amerikaanse banken Citigroup en Merrill Lynch hebben vandaag grote kwartaalverliezen bekendgemaakt.

Citigroup boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 2,8 miljard dollar. Het hard door de kredietcrisis geraakte Merrill Lynch kwam uit op een kwartaalverlies van 7,5 miljard.

Met zijn bedrijfsvoering kwam het nettoverlies van Merrill Lynch neer op 5,1 miljard dollar. De bank schreef afgelopen kwartaal zo'n 5,7 miljard dollar af op riskante investeringen.

Het verlies van Merrill Lynch is iets hoger dan analisten hadden verwacht. De bank werd onlangs overgenomen door Bank of America voor een bedrag van zo'n 44 miljard dollar. Merrill Lynch maakte bekend voor 10 miljard dollar aan overheidsgeld te accepteren in ruil voor aandelen die toekomen aan het ministerie van Financiën. De maatregel maakt deel uit van een reddingsplan voor banken van de Amerikaanse overheid.

De positie van Citigroup bleek donderdag evenmin rooskleurig. De bank meldde een nettoverlies van 2,8 miljard dollar en schreef zo'n 13 miljard af op slechte leningen. Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat de bank rode cijfers schrijft. Het resultaat is wel iets beter dan analisten hadden verwacht.

Citigroup zag zijn bezittingen in het derde kwartaal met 50 miljard dollar afnemen tot 2050 miljard dollar. De positie van grootste bank van de Verenigde Staten moest het daardoor afstaan aan JPMorgan Chase, dat het derde kwartaal afsloot met 2250 miljard dollar aan bezittingen op zijn balans.

De kleinere bank New York Mellon bracht het er in het derde kwartaal beter vanaf dan zijn branchegenoten. De bank zag zijn nettowinst met ruim 50 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar boekte nog steeds een winst van 303 miljoen dollar, beter dan de verwachting van analisten. Mellon krijgt van de overheid een injectie van 3 miljard dollar in ruil voor aandelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.