Home

Achtergrond 431 x bekeken 4 reacties

Alta: meer tochtigheid omzetten in dracht

Melkveehouders moeten het potentieel aan tochtigheden benutten voor meer drachtigheden.

Dat zei Bartele Verbeek van Alta tijdens de Alta Dairy Day vandaag in Oosterhout.

Er valt volgens Verbeek nog veel te leren over vruchtbaarheid. Grotere melkveebedrijven doen er naar zijn idee goed aan om iedere maand 10 procent van de koeien drachtig te krijgen. Protocollen en vastomlijnde werkprocessen moeten dit mogelijk maken.

"Iedere maand evenveel koeien laten afkalven betekent iedere maand evenveel werk." Een hogere tussenkalftijd (tkt) houdt volgens Verbeek geen verband met een hogere melkproductie. De gemiddelde tkt ligt in Nederland op 420 dagen. Maar de uitersten variëren van 390 tot 460 dagen.

Het zou volgens Verbeek goed zijn als veehouders beter letten op het drachtigheidspercentage van hun dieren. "Hiervoor kijk je naar periodes van 21 dagen", legt Verbeek uit. "Er zijn bijvoorbeeld twintig open koeien, maar er worden er maar tien gezien en aangeboden voor inseminatie. Hiervan raken vijf koeien drachtig. In dit geval gaat het om een drachtigheidsgraad van 25 procent." Dat kan beter volgens Verbeek.

Het is volgens de Alta-medewerker dus belangrijk om te kijken naar welke koeien tochtig hadden moeten worden. Het verhogen van de drachtigheidsgraad kan de veehouder volgens Verbeek geld opleveren.

Voordelen zijn dat er meer dieren voor vervanging beschikbaar, zijn, er minder sprake is van uitval en dat de dagproductie omhoog gaat. Daarnaast zou het aantal handelingen afnemen.

Verbeek: "Het is belangrijk dat een veehouder kijkt naar alle oorzaken die van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Stel daarom doelen en verwachtingen. Wees een manager en geen brandweerman."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  ehm? 10% per maand drachtig dan zit je als ik reken op tkt van 300 dagen

  Hoe doe je dat?

 • no-profile-image

  ir. jansen

  wil deze beste meneer van alta dit eens vriendelijk uitleggen, aangezien het een mooi verhaaltje is maar de cijfers niet overeenkomen met de werkelijkheid

 • no-profile-image

  boertje

  nou jaar telt 12 maand dat keer 10% = 120%

  maar misschien zie ik het wel verkeerd hoop dat meneer Bartele Verbeek hier antwoord op kan geven

 • no-profile-image

  Japie

  boertje vertel us, hoe komt gij aan 300 dgn. tkt???

Of registreer je om te kunnen reageren.