Home

Achtergrond 1366 x bekeken 28 reacties

Aldi wil direct naar berenvlees

De Duitse supermarktketen Aldi streeft ernaar om zo spoedig mogelijk over te schakelen op verkoop van vers vlees van beren.

De Nederlandse Aldi supermarkten slaan de stap van verdoofd castreren over en willen direct naar de verkoop van vers varkensvlees van ongecastreerde beren. Op welke termijn deze stap gezet gaat worden kan en wil het concern nog niet zeggen.

Een woordvoerder van Aldi laat weten dat er momenteel geen redenen zijn om aan te nemen dat het niet gaat lukken. "Hoe sneller dit ingevoerd kan worden hoe beter het is", aldus Aldi. Bij Aldi’s Duitse leverancier Tönnies Fleischwerke lopen momenteel proeven met het slachten van beren en onderzoek naar de detectie van berengeur.

Tönnies Fleischwerke laat weten dat aan Aldi de toezegging is gedaan om vanaf 1 maart 2009 alleen nog maar vers vlees van vrouwelijke dieren te gaan leveren aan de Nederlandse supermarkten.

Lees ook de weblog op boerderij.nl

Lees ook Aldi en Lidl stappen over op ongecastreerd vlees

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Babe

  Wat geweldig van Aldi! De kans op berengeur is zo ontzettend klein, dat het onzin is dat biggen die pijnlijke castratie moeten ondergaan! Verdoofde castratie is net zo traumatisch, afschaffen dus!! Hopelijk volgen andere supermarkten...

 • no-profile-image

  schreuder

  Aldi durft verantwoordelijkheid te nemen en dat siert ze. De kostprijs per afgeleverd big is lager als deze als beer het mesthok kunnen verlaten.
  Ander voordeel is dat een beer een hogere groeisnelheid heeft als een borg, een betere vleeskwalitet en een betere voederconversie.
  Dus boeren tel uit je winst eindelijk na al die jaren zicht op een structurele oplossing zonder de wederom een secundaire sector (leveranciers van medicijnen)er baat hij heeft de huidige praktijken in stand te houden.
  Als alle detailhandel dit voorbeeld volgt is er geen enkele probleem.

 • no-profile-image

  boer

  En vergeet ook niet die boefjes van VION die nu al lopen te bleren dat verdoofd castreren verplicht gaat worden bij hun. Als mede ondertekenaars (COV) hebben OOK zij aangegeven dat het een apart marktsegment gaat worden. Tip voor die boeren die nog aan vion leveren (waarom eigenlijk nog ?? maar dit ter zijde) als ze komen, eerst afdwingen dat ALLE kosten worden vergoedt, dus ook extra werk/gas ed dan pas aan de gang.

 • no-profile-image

  Babe

  Volgens mij, beertje, ben ik juist degene die het wel begrijpt. Aldi hoeft namelijk niet alleen vlees van gelten te gaan gebruiken, aangezien berenvlees vrijwel nooit stinkt (is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken) en als het wel stinkt, al aan de slachtlijn ontdekt kan worden! Je kunt dus gerust varkensvlees van de Aldi blijven eten, waarschijnlijk ook nog extra lekker nu je weet dat er geen onnodig leed aan vooraf is gegaan...!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nu nog alleen de varkenshouder van het castreren af. Denk maar zo: ongecastreerd moet de beer eerder weg. Bij het eerder verdwijnen van de beren heb je minder voer nodig en minder mest voor de afvoer. Je bent dan goedkoper uit zonder dat het saldo zal moeten kosten.

 • no-profile-image

  Mark

  Leuk allemaal, maar een aantal hebben het niet begrepen. Volgend jaar alleen nog geltenvlees. precies, waar blijft het berevlees. Alle boeren moeten stoppen met castreren, wie kan mij vertellen wat het jaarlijks scheelt wanneer er niet meer gecastreerd wordt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Eet maar lekker vlees van de Aldi, mij niet gezien.

 • no-profile-image

  e.

  Lekker betrouwbaar die supermarkten. Eerst de toezeggingen doen naar de sector zodat ze investeren in verdoofd castreren en dan zeggen we hebben jullie vlees niet meer nodig, we gaan het weer anders doen. En inderdaad, wat doen we met de beertjes als die niet geleverd kunnen. Makkelijk om te roepen we verkopen alleen vlees van niet gecastreerde beren als je alleen gelten aangeleverd krijgt. Inderdaad geen berengeur aan je vlees. Handig!

 • no-profile-image

  Ulk

  Ja andere veehouder ik heb het in de oorlog een keer gegeten.
  Niet te vreten.
  Geen ongecastrede bokken en beren
  op mijn bord.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  * mes weggooit*

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hey biggetje Babe uit Utrecht. Weleens een binnenbeer geslacht en karbonaatje in de pan gegooid ? Nee, zeker. Nu, wij wel. 3 dagen de keuken luchten en de pan weggooien. De stank krijg je bijna niet weg, tevens 75 kg goed vlees weg moeten gooien, zelfs de hond wilde het niet in z'n bak.
  Voor je wat roept, steek eerst je licht eens op in de praktijk.

 • no-profile-image

  boer

  @ schreuder, putten. Het medicijn gebruik bij beren stijgt omdat deze veel gevoeliger zijn voor allelei zieketes, dus die verdienen er weer meer aan. Idle en aldi houden zich niet aan de verklaring van noordwijk als ze alleen geltenvlees gaan verkopen. Hierin staat heel duidelijk "vlees van TOMEN biggen waarvan de beertjes zijn verdoofd met CO2" Lekker betrouwbaar weer en ben het daarom helemaal eens met Jos, we gaan lekker achterover leunen en we zien wel. We gaan helemaal niets meer doen, alleen voorlopig doorgaan met onverdoofd castreren totdat alle kosten worden vergoedt of dat castreren helemaal niet meer mag. Laten ze het allemaal maar lekker bekijken ! Vooral die boefjes van schippers bladel die het gemunt hebben op die 3,8 miljoen in het fonds.

 • no-profile-image

  Beertje

  Aldi gaat dus alleen geltenvlees verkopen op korte termijn. Wie wil dan de beertjes. Moeten die dan direct naar de distructie of wat.
  Je snapt het niet helemaal ,Babe, maar roept maar wat uit emotie!!!

 • no-profile-image

  catreermesjes

  Ik ben in ieder geval blij dat Tonnies er voor open staat en ook daadwerkelijk met proeven bezig is betreffende de berengeur-detectie aan de slachtlijn. Dit is beter voor het rendement van het varken en de zogenoemde tussenstap van het belachelijke verdoofd catreren kunnen we overslaan. Ik hoop dat dit een succes wordt!!

 • no-profile-image

  Koervelds Gait

  Hoe is 't mogelijk dat een winkelketen uit een land waar berenvlees zwaar taboe is, nu plotseling om is.
  Het principe vind ik prima!
  Eindelijk misschien van dat kastreerwerk af!?
  Dus maar geen verdovingsapparaat aanschaffen?
  Het vertrouwen in de Duitsers???
  Als je beervarkens aan hun levert is de boete net zo hoog dan dat het varken kan opbrengen.
  Wat een omslag in één keer!
  We zullen zien............

 • no-profile-image

  jjmoes

  Wat ik nu weer lees?
  Voor Duitsland een vuilnisbak gevonden voor berenvlees!
  Die Hollanders hebben kraak noch smaak:
  met deze zet is het weer eens raak:
  de Hollander eet alles en klaar is kees!

 • no-profile-image

  jos

  We gaan de goede kant op! De oplossing die er nu in Nederland ligt is alleen goed voor de fabrikanten van de verdovers en het gas. Bovendien sust het maar even de gemoedstoestand van onze "dierenvrienden". Voor je het weet is het 2015 en dan begint het gedonder van voor af aan. Ik wacht in iedergeval nog met het bestellen van een verdover!

 • no-profile-image

  nico

  Lidl en Aldi zaten toch niet bij het overleg in Noordwijk? correct me if i'm wrong...
  Beren zijn niet gevoeliger voor ziektes dan borgen. Eigenlijk is beren mesten het mooiste wat er is, dus eigenlijk moest ik heel blij zijn met dit nieuws, we roepen het al jaren: afschaffen dat castreren. Braadproeven zoals ze die bij Milieukeur doen kunnen gewoon op ieder slachthuis ingevoerd worden. De stinkers gaan in de vleeswaren. Iedereen tevreden. Niet morgen beginnen maar vandaag. Castreermesjes bij het oudijzer, en het pas bestelde verdovingspakket erachteraan.

 • no-profile-image

  schreuder

  Beste boer Cees,

  Door jou wordt een interessant onderwerp aangesneden.
  Mijn ervaring is dat het castreren van beren in het kraamhok de kans op een streptoccocen explosie flink laat toenemen. Het merendeel van de zeugenhouders behandeld de gesneden beren danook preventief met anticioticum.
  Waarom is een beer op oudere leeftijd gevoeliger als een borg ? en op welk onderzoek baseer jij je dan ?
  Het lijkt mij zéér onwaarschijnlijk dat het medicijngebruik zal toenemen omdat deze beren op een lager gewicht geleverd worden als een borg en daardoor het gemiddeld aanwezige dagen per dier fors terugloopt.
  Graag hoor ik van je.

 • no-profile-image

  Marian.

  Ik mag toch hopen dat er niet overal ongecasreerd berenvlees verkocht gaat worden en als dat wel zo is vind ik dat het vermeld moet worden op de verpakking,als het in mijn erwtensoep terecht komt kan ik alles weggooien want het merendeel stinkt en er zit een vreselijke bijsmaak aan,die misschien niet iedereen proeft en ruikt maar ik dus wel.Dan moet ik kunnen kiezen tussen beren vlees of het vlees van een zeug.Laatst had ik een stukje diervriendelijk vlees van de Jumbo en dat was echt niet te pruimen,dus verdwijnt het in de kliko zonde van het geld de bewerking en het varken.

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste redactie van Agd. Ik heb uw argumentatie op mijn reactie "dat u selectief berichten verwijderd" gelezen.
  Uw commentaar geeft geen uitsluitsel waarom met name de (politiek gevoelige?) uiteenzetting van "Nico Dronten" is verwijderd.
  Ook uw besluit om de mogelijkheid te reageren op dit onderwerp te sluiten is nogal opmerkelijk en bij mijn weten nooit eerder vertoond. Daarbovenop zijn ca. 9 reacties verwijderd, en juist de (minder fraaie) reacties die niet over het onderwerp gaan zijn behouden.
  Ik kan dit dan ook niet anders uitleggen dan dat u van hogerhand wordt teruggefloten, of zelf sturing probeert te geven aan berichtgeving. Dit temeer u inhoudelijk geen verklaring geeft waarom betreffende reactie is verwijderd cq. deze niet teruggezet is geworden.
  Teleurgesteld over de gang van zaken maar desondanks met vriendelijk groet,

 • no-profile-image

  Lot

  Pardon, was het castreren dan al die jaren voor nop?? Hoewel ik een rundveehouder ben, meen ik toch dat het niet helemaal voor niets was. De tijd zal eht leren.

 • no-profile-image

  Boerin

  Laten ze daar in Brussel nu ook eens wakker worden en een castratieverbod afkondigen voor heel Europa ! zijn we van alle gezeur af plus de marktpositie van Nederland wordt niet ondermijnd. Wel verrassend dat juist een Duits concern op het idee komt om ongecastreeerd vlees te willen verkopen, al is de moraal wel wat hypocriet door alleen geltenvlees te willen afnemen.

 • no-profile-image

  jan

  NICO, je slaat de spijker op zijn kop!

 • no-profile-image

  IK

  BESTE COLLEGA'S

  WAT ZOU ER GEBEUREN ALS WE MET ZIJN ALLE STOPPEN MET CASTREREN EN ZIEN HOE SLACHTERIJEN EN DE MAATSCHAPPIJ DAAR OP GAAT REAGEREN. GEEN POT DIE VERDEELT MOET WORDEN GEEN DISCUSSIE EN GEZEIK MEER. DETECTIE AAN DE SLACHTLIJN IS AL JAREN MOGELIJK MAAR, WIE MOET HET VUILE WERK OPKNAPPEN ........... DEZE JONGEN NIET

 • no-profile-image

  boerin

  ik hoop niet dat er meer suppermarkten er achter aan gaan.
  ik hoef geen beren vlees met een geurtje
  pas op winkels je verkoop niet veel vlees zo

 • no-profile-image

  andere veehouder

  Wel eens berenvlees met een geurtje gegeten ? Als je het één keer gehad hebt ga je nooit meer om vlees naar de aldi of lidl. En de lidl heeft zulke lekkere speklapjes. Die lui van "varkens in (m)nood" zullen er geen last van hebben, die zijn toch vegetariër.

 • no-profile-image

  c

  ik denk dat ik zelf maar weer net als vroeger een varkentje vet ga mesten en dan een geltje, bij de aldi ga ik zowiezo al geen vlees meer halen nu ik dit verneem en vleeswaren zullen we ook maar mee stoppen op den duur

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.