Home

Achtergrond 1798 x bekeken

Aldi en Lidl stappen over op ongecastreerd vlees

De supermarktketens Aldi en Lidl stappen in Nederland over op vlees van ongecastreerde varkens.

Dat meldt de Stichting Varkens in Nood. Bij de supermarktketens zelf was vandaag geen bevestiging van dit bericht te krijgen.

Volgens directeur Hans Baaij van Varkens in Nood is de stap van Aldi en Lidl het gevolg van overleg van Varkens in Nood met deze ketens. Baaij heeft verklaringen van beide supermarkten in bezit. Aldi stelt in haar verklaring ’op korte termijn over te schakelen op vlees van niet gecastreerde dieren’. Ook Lidl spreekt over vlees van ongecastreerde varkens.

Baaij stelt de verzekering van beide bedrijven te hebben gehad dat het hierbij niet gaat om alleen vlees van vrouwelijke dieren, maar wel degelijk om berenvlees. Baaij kan echter niet zeggen waar het vlees vandaan zou moeten komen.

Naspeuringen van deze krant leveren op dat het vlees naar alle waarschijnlijkheid afkomstig zou moeten zijn uit Duitsland. Als leverancier van Lidl wordt het Duitse Westfleisch genoemd. Tönnies levert vlees aan Aldi, en ook Oldenburg, een onderdeel van Danish Crown in Duitsland levert aan Aldi. Vleesbedrijf Van Loon in Best en Eersel verpakt het vlees voor zowel Aldi als Lidl.

Bronnen in de vleessector reageren met ongeloof op dit nieuws. "Ze gaan vrouwelijk vlees in de schappen leggen", is het commentaar. Als dat zo is dan worden de slachterijen in Duitsland opgezadeld met een probleem. Zij zullen moeten kanaliseren. De Duitse markt zou worden opgescheept met een overschot aan vlees van een gecastreerde beren, dat meestal minder van kwaliteit is.

Mocht het inderdaad gaan om vrouwelijk vlees dan is dat niet in de geest van de afspraken van Noordwijk zoals NVV, LTO en COV die altijd hebben geïnterpreteerd.

Lees ook Aldi wil direct naar berenvlees

Of registreer je om te kunnen reageren.