Home

Achtergrond

Akkerbouwer kuilt mais voor mestvergisting

Hoog torent een trekker boven het landschap uit op een maisbult in het Groningse Nieuwolda.

Akkerbouwer Erik Kooistra gebruikt de mais om te verwerken in de mestvergister die hij samen met een aantal collega’s beheert. Kooistra heeft daarvoor vandaag 70 hectare mais ingekuild. De mest voor de vergister betrekt Kooistra met zijn collega’s van veehouders in de omgeving. De stroom die de vergister produceert wordt geleverd aan het net van Essent. De capaciteit van de dit voorjaar opgestarte vergister is 2,1 megawatt. Foto Koos van der Spek

Minister Jacqueline Cramer (Vrom) heeft op een bijeenkomst in Aalsmeer glunderend de complimenten van klimaatgoeroe Al Gore in ontvangst genomen. Gore bepleitte het klimaatprobleem net zo voortvarend aan te pakken, als de overheden nu optreden in de kredietcrisis. De Nobelprijswinnaar adviseerde Cramer geen energie te steken in de bouw van kolencentrales, maar vooral te investeren in wind- en zonneenergie. Cramer enthousiast: "Al Gore geeft Nederland de spirit. Ik zat in de zaal en dacht "Yes we can!", aldus Cramer. Foto ANP

Loonwerker Kaelen uit Gulpen haalt het laatste gras van het land van melkveehouder Bert Maessen in Wijlre. Zoon Sem Maessen kijkt toe. De sleufsilo’s zitten vol en daarom wordt het gras bewaard in balen. De opbrengst, zo’n 50 balen van 11 hectare, valt Maessen wat tegen. Het is bestemd voor het jongvee. Maessen is tevreden over de totale gras- en maisopbrengst van dit jaar. Foto Twan Wiermans

Loonbedrijf De Waard is in het Flevolandse Zeewolde bezig met het rooien van 4 hectare bieten. Het was volgens de eigenaar van het perceel, akkerbouwer Wim Fokkema, perfect weer om te rooien. "Eigenlijk kan je altijd wel bieten rooien, maar als het zonnetje schijnt gaat het net even fijner." Naast suikerbieten verbouwt Fokkema aardappelen, tarwe, sperziebonen en uien. De opbrengst en de kwaliteit zien er volgens de Flevolandse akkerbouwer goed uit. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.