Home

Achtergrond

Afspraken nakomen

De discussie over castratie van varkens en berengeur is volop in beweging. Zelfs in Duitsland, waar niet castreren tot voor kort 'nicht im Frage' was, wordt onomwonden de doelstelling geformuleerd om op termijn te stoppen met castratie.

Dat is winst. De partners van Noordwijk kunnen dat succes claimen. Het succes is zelfs zo groot dat de Duitse slachterij Tönnies claimt al volgend voorjaar met een eindoplossing te kunnen komen in de vorm van een geurdetector in de slachtlijn. Die claim maakt een aantal Nederlandse supermarkten onrustig. Waarom nog de tussenstap verdoofde castratie maken met de daaraan verbonden kosten, als de eindoplossing binnen handbereik ligt? Op zich is dat een logische redenering waar wel wat voor te zeggen valt. Maar deze supermarkten vergeten wel dat het nog absoluut niet duidelijk is of Tönnies inderdaad dé oplossing heeft. Het moet allemaal nog maar blijken.

Totdat duidelijk is wat de oplossing van Tönnies werkelijk waard is, moeten de supermarkten gewoon de afspraken nakomen. Als zij nu al gaan schuiven, is het enige wat ze bereiken dat de Nederlandse varkenshouders afhaken. Op korte termijn verbetert er dan aan het dierenwelzijn niets. Wat nog veel kwalijker is, is dat het moeizaam opgebouwde vertrouwen tussen varkenshouders en supermarkten voor lange tijd ernstig geschaad zal zijn.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.