Home

Achtergrond

Aegon krijgt 3 miljard euro van de overheid

De Nederlandse staat steekt 3 miljard euro in verzekeraar Aegon.

De overheid zal twee commissarissen bij Aegon benoemen. Dat maakten het ministerie van Financiën en Aegon dinsdag bekend.

Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van Financiën heeft ingesteld voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt. Eerder kreeg bankverzekeraar ING 10 miljard euro uit het fonds. Ook bij dit concern zette de Nederlandse overheid twee commissarissen neer.

Een voorwaarde voor de injectie aan Aegon is dat het bestuur en de managers daar direct onder dit jaar geen bonussen ontvangen. Eventuele vertrekpremies worden gemaximaliseerd op een jaarsalaris. Diezelfde voorwaarden golden ook bij ING.

In ruil voor het kapitaal krijgt de Nederlandse staat aandelen in Aegon. Aan de kapitaalinjectie hangt een rente van
8,5 procent. Aegon kan tot 10 oktober volgend jaar een derde van de aandelen terugkopen tegen de uitgifteprijs van 4 euro tot 4,52 euro per stuk. De resterende aandelen kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs.

De transactie verloopt via de Vereniging Aegon. Deze grootste aandeelhouder van de verzekeraar vertegenwoordigt 34 procent van het stemrecht in het bedrijf. De vereniging heeft als doelstelling het behartigen van de langetermijnbelangen van het concern.

Tegelijkertijd maakte de verzekeraar ook zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. Het concern leed een nettoverlies van ongeveer 350 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer voor 400 miljoen aan afschrijvingen moeten doen.

Om zijn kapitaalpositie verder te versterken zal Aegon over 2008 geen slotdividend uitkeren. Eerder dit jaar had het bedrijf al een interimdividend van 0,30 euro per aandeel uitgekeerd.

Met de injectie verstevigt Aegon zijn kapitaalpositie. Het bedrijf zei dat het op dit moment een kapitaaloverschot van 5 miljard euro heeft. Hierdoor heeft Aegon een zogeheten solvabiliteitsratio van 160 procent, wat in lijn is met Europese regels voor verzekeraars. De solvabiliteitsratio is een maat voor de financiële gezondheid van een concern.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.