Home

Achtergrond

Acties en inzegeningen op dierendag

Voor de meeste baasjes bestaat de viering van Werelddierendag zaterdag hooguit uit een extra aai of iets lekkers te eten voor hun kat, hond of konijn. Sommigen gaan een stap verder en laten hun huisdier zegenen in een kerk. Voor actiegroepen is dierendag de uitgelezen aanleiding om dierenleed onder de aandacht te brengen.

In Den Haag en Rijswijk staan 's middags demonstraties op het programma. Voor de Turkse ambassade zullen actievoerders protesteren tegen de vergiftiging en mishandeling van zwerfhonden door overheden in Turkije. Die actie maakt deel uit van een wereldwijd protest.

Enkele kilometers verderop, in Rijswijk, houdt de Anti Dierproeven Coalitie een protestmars tegen het Biomedical Primate Research Centre, dat experimenten uitvoert op ruim drieduizend apen. De organisatie verwacht ongeveer zevenhonderd deelnemers.

De Dierenbescherming laat ook van zich horen, met een grote advertentiecampagne die het publiek kennis laat nemen van 'vergeten dieren', zoals proefkonijnen, opgefokte vleeskuikens en gedumpte katten. Zondag heeft de organisatie gedoopt tot Vergeten Dierendag.

Werelddierendag wordt sinds 1929 (in Nederland sinds 1930) gevierd op de sterfdag van de oprichter van de kloosterorde der Fransiscanen, de heilig verklaarde Fransiscus van Assisi die volgens de legende eens voor een zwerm vogels preekte. Op zijn sterfdag brengen christenen in veel landen hun dieren mee naar de kerk om ze te laten inzegenen. In Nederland kan dat onder andere in Delft en Haaksbergen. Hoewel stadsdiaken Hans van Bemmel van de Delftse Maria van Jessekerk het liever uitdrukt als een ,,zegening van het verbond en de liefde tussen mens en dier''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.