Home

Achtergrond 737 x bekeken 1 reactie

Achtergebleven wortelen rapen voor de paarden

Hannah, Yvette en Elouise rapen de wortelen die op een perceel winterpeen zijn blijven liggen.

Die voeren ze aan hun paarden. Het perceel is van de maatschap Feitsma in Eenum. Op het akkerbouwbedrijf is maandag begonnen met het rooien van zo’n 18 hectare winterpeen. Medewerker Paul Huizinga is tevreden over hoe het rooien tot nu toe gaat. "Sommige plekken zijn nog een beetje nat, maar over het algemeen kunnen we prima over het land. Het ziet er goed uit." De wortelen gaan tijdelijk de koeling in, totdat de vraag toeneemt. Of ze gaan dus naar de paarden, vertelt Hannah Sybenga. "We hebben een oud paard van 33 jaar, dat een paar kiezen mist. We halen de wortelen door de molen, zodat ook hij ervan kan genieten." Foto Jan Bouwman

Procesoperator en hobbyboer Herman Sanders voert zijn zoogkoeien bietenblad bij. Zijn schoonvader bestuurt de trekker. Sanders heeft op zijn bedrijf wat aardappelen, bieten en vleesvee. De halve hectare bieten worden met de hand gerooid. Het blad wordt niet weggegooid, maar benut als veevoer. De dieren van Sanders zijn kruisingen tussen pure vleesveerassen en zwartbont vee. "Ik koop geen stamboek-vleeskalveren," zegt hij. "Die zijn me veel te duur. Ik werk liever met kruisling-dieren." Naast zoogkoeien houdt Sanders ook een eigen dekstier aan voor het vleesvee. De dieren gaan, als ze eenmaal klaar zijn voor de slacht, naar een regionale slachterij. Foto Ruben Meijerink

De akkerbouwers Tonnis Jager, Henk de Haan en Simon Wieringa in het Groningse Hellum hebben samen een bietenrooier. De bedrijven telen 60 hectare bieten, zegt Jager. "We doen ook loonwerk met de rooier. Het voordeel van een gezamenlijke rooier is de lagere kostprijs. Maar er zijn ook wel eens jaren dat er meer kosten zijn voor onderhoud. We houden bij hoeveel uur de rooier waar werkt. Aan het eind van het seizoen delen we de kosten. Nog een voordeel is dat er meer chauffeurs zijn. Tijdens het rooien kan ik even weg als het alarm van mijn kuikenstal afgaat. Een samenwerking houdt stand als je gemakkelijk in de omgang bent en goede afspraken kunt maken." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    N.Jacobs

    Een heel slim idee! Kostenbesparend en liefde voor de dieren. Veel produkten liggen na het rooie4n te rotten op het veld, kijk maar eens naar het! afgevallen fruit
    Als op een woensdagmiddag op de schooljeugd, met liefde voor het dier, een beroep wordt gedaan zullen veel dierparken, kinderboerderijen etc heel erg blij gemaakt kunnen worden .

Of registreer je om te kunnen reageren.